Sztáréletmód

Somossy Barbara: „Nincs jojóeffektus”

A műsorvezető jó véleményeket hallott a 8/16-os diétáról, a legnagyobb hatással azonban az édesanyja tapasztalatai voltak rá.

Barbara édesanyja világéletében egészségtudatosan táplálkozott, és mindig fontos volt számára a rendszeres mozgás. „Anyukám versenysportoló volt, huszonötszörös magyar bajnok ritmikus sportgimnasztikázó, éveken át igénybe volt véve a teste, és a megterhelő mozgás mellett szigorú étrendet kellett követnie. Miután abbahagyta a sportot, fokozottan figyelnie kellett arra, milyen életmódot folytat, hiszen a szervezete megszokta a többórás edzéseket, és azok híján könnyen és észrevétlenül meghízhatott volna, sunyin visszakúsztak volna a kilók. Ő már régóta a 8/16-os étrend szerint táplálkozik, nagyon csinos, és 10-15 évet letagadhat a korából. Mellette a boksz­edzőm, Hidvégi György is ajánlotta nekem ezt a módszert. Belegondoltam, hogy az emberek korábban sem ettek háromóránként, és talán tényleg életszerűbb így táplálkozni, mint ahogy a fogyasztói társadalom modern embereiként megszoktuk.”

„Az egészség szempontjából is jó”

Szeret így táplálkozni. „Sokkal könnyebben bírom tartani ezt a diétát, mint eddig bármelyiket – márpedig elég sokat kipróbáltam. Könnyen bele lehet szokni, mégsem tartom mindig, be szoktam iktatni szüneteket. Vannak időszakok, amikor elengedem a szabályokat, mert a kontrolltartás helyett másra szeretném fordítani az energiámat. Nem tudok mindig keretek között élni, a munkám és az egyetem – ahol filmrendezést tanulok – ezt pluszban meg is nehezíti. A közelmúltban épp újrakezdtem a diétát, hiszen közeleg a húsvét, és ilyenkor egyrészt aktualitása, másrészt lelki jelentősége is van a böjtnek – márpedig ez annak számít, szakaszos böjtnek hívják. A 16 órás evés­szünet után ­mindig figyelek arra, hogy a nyolcórás táplálkozásablakban egészséges ételeket fogyasszak. Cukrok, csokik, chipsek helyett többnyire salátákat, zöldségeket, halat és jófajta, lassú felszívódású szénhidrátokat szoktam enni, például édesburgonyát, hajdinát, barna rizs, tönkölyt. A 8/16 nemcsak a fogyás, de az egészség szempontjából is jó: a szervezetnek mindennap 16 órája van méregteleníteni.”

Barbara isteni ételeket készít magának (Fotó: Archív)

Regenerálódik a szervezete

A diéta számos pozitív hatását érzi magán. „Amikor így táplálkozom, nagyobb az életkedvem, tisztább a bőröm, és sokkal jobban alszom, mert nem teli hassal fekszem le aludni. Álmomban nem az emésztésre megy el az energiám, hanem arra, hogy regenerálja magát a szervezetem, az izomzatom, az idegrendszerem. Általában déltől nyolcig szoktam enni, és éjfél után kerülök ágyba. Reggelire kávét szoktam inni, mert abban nincs kalória, és mert kávé nélkül egy lépést se tudok megtenni. Kétszer-háromszor szoktam enni a nyolc órán belül, ami bőven elég. Tejterméket, húst, zöldséget és gyümölcsöt is fogyasztok – mindent eszem, de mértékkel. Ettől a diétától energikusabbnak érzem magam, javult a koncentrációs képességem és a sportban nyújtott teljesítményem is. Korábban sokat küzdöttem az ingázással, de a 8/16-tal nincs jojóeffektus, segít a súlymegtartásban, harmóniába kerülök általa.”

Kiemelt kép: Smagpictures

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!