Címlapsztori

Kovács Kati jobbnál jobb anekdotákkal emlékezik az öt éve elhunyt Koós Jánosra

Az énekesnő úgy ismerte a táncdalénekest, mint kevesen. Ezért kértük meg arra, meséljen róla.

Nem túlzás azt állítani, hogy Koós János és Kovács Kati generációja forradalmasította a magyar könnyűzenét. A Táncdalfesztiválok és a Ki mit tud?-ok sztárjai voltak, akikért egy ország rajongott, és akik mégis megmaradtak embernek. Sohasem versenyeztek, inkább bátorították egymást, közben pedig barátságok, életre szóló kötelékek szövődtek köztük, mondta egyszer Kovács Kati arról, mi volt a kor nagy énekesbarátságainak alapja és titka.

„Mindenkinek segített”

„Mi nem voltunk úttörők, csak annak képzeltük magunkat. Kellettek az olyan barátok, akik megmondják, mi a jó, mi a rossz.­ Olyanok, mint Koós János volt. Fel sem fogom, hogy ő is elment… És ennek már öt éve – mondja Kati. – Utánozhatatlan volt mind a hangja, mind az előadásmódja. A minap hallottam, hogy egy énekes Jani valamelyik dalát adta elő egy tévéműsorban. Ez nekem szokatlan, mert mi egykor, a fénykorunkban nem énekeltük egymás slágereit. Arra azonban jó volt ez a tévéműsor, hogy rájöjjek, Jani valóban utánozhatatlan volt… Hiányzik a Koós Jani.” Kovács Kati, mint oly sokan, akik közelről ismerték Koós Jánost, a humorát és az életszeretetét emeli ki, valamint a munkabírását, és azt, hogy milyen hűséges és támogató volt azokhoz, akiket szeretett, akár családtagról, akár kollégákról, akár barátokról volt szó. „Mindig mindenkinek segített, emlékszem, a pályám elején egyszer Szegeden léptünk fel, és segített feloldani a gátlásosságomat, megtanított arra, hogyan legyek lazább. ’Mozogj! Lépjél, beszélj hozzájuk, szeresd őket, hiszen szeretnek’ – utasított Jani. Azt mondta, nem szabad leszegett fejjel, mozdulatlan kézzel, szerényen a függöny előtt megállni. Későbbiekben is szólt, ha azt látta, hogy nincs meg a kontaktus a közönséggel.”

Fotó: Story-Best Archívum/fotocentral.hu

Humor és komolyság

Hogy mennyire nem volt jellemző a kapcsolatukra az önzés és a féltékenység, arra jó példa az, hogy Kovács Kati lemondott egy dalról Koós javára, mert tudta, az neki sokkal jobban állna. „A zeneszerző nekem írta az Egy szál gyufa is elveszti fejét című dalt, de mondtam neki, hogy ez férfi dal, ezt egy férfinek kell előadnia, és én a Koós Jánost javasoltam. El is énekelte, Jani örült neki, a zeneszerző azonban megsértődött, hogy minek szólók én ebbe bele.” Később ezen is csak nevettek, mint annyi máson. „Jani mindig mindenkit megnevettetett. Ő egyébként kétfelé szórakoztatott, egyrészt a közönséget, másrészt a körülötte álló kollégákat. Remek humora volt, de én tudom, komolyan is lehetett vele beszélgetni – állítja az énekesnő, és mindjárt el is mondja két kedvenc történetét Koósról. – Amikor megszületett a fia, aznap vagy másnap egy autóban indultunk vidékre. Végtelenül boldog volt, de nem a fia fényképeit mutogatta, hanem azt, hogy Gergőnek már van Fradi-igazolványa. Erre akkor nagyon büszke volt. A másik kedvenc sztorim róla az, amikor Szlovákiában léptünk fel, és egyik reggel mentünk le reggelizni a szálloda éttermébe. Jani ott énekelt a helyi népi zenekarral… Megkérdeztük tőle, ’jó ég, te mikor keltél fel?’ ’Én?’ – jött a válasz. – ’Le sem feküdtem.’”

Hofival legendás barátság volt az övék (Fotó: Karizs Tamás/fotocentral.hu)

„Jani volt a dominánsabb”

Kati azt meséli, barátjával mindig jól tudtak együtt dolgozni, mert precíz volt. Az egyik első közös munkájuk 1968 környékén volt. A Magyar Televízióban készült egy karácsonyi játék, a Slágerkupa. A vetélkedő döntőjébe két énekes csapata került, Kovács Katié és Koós Jánosé. Ez volt az első alkalom, hogy a televízió lehetőséget adott táncdalénekeseknek olyan produkció bemutatására, ami teljesen más lett, mint az éneklés. Ebből a vetélkedőből Koós János és csapata, Hofi Géza és az Express együttes került ki győztesen. Kati és Koós sokszor dolgozott együtt Hofival is. „Koós és Hofi jóbarátok voltak, de én azt hiszem, kettejük közül Jani volt a dominánsabb. Annak ellenére is ez a véleményem, hogy egyszer azt mondta valaki, Hofi Géza azért akart velem dolgozni, mert végre talált egy nőt, akinek van humorérzéke, és nem sértődik meg, ha viccelnek vele, ez pedig igen jólesett, és amúgy is így volt” – emlékszik a legendás trióra az énekesnő, no meg hármójuk híres közös alkotásaira, például a Találkozás egy régi egeremmel című dalra.

Koós János özvegye, Dékány Sarolta (Fotó: Korponai Tamás/fotocentral.hu)

86 éves lenne

Koós János 1937-ben született Bukarestben, de iskoláit már Miskolcon járta. Apja iparosnak szánta, ám ő zenész lett, a Zeneakadémia oboa szakát végezte el. Már a gólyabálon feltűnt humoros előadásával. Országosan ismertté pedig 1961-ben a Micsoda nagyszerű dolog című slágerrel vált. Népszerűsége egy életen át elkísérte. Boldog házasságban élt imádott feleségével, Dékány Saroltával, akivel két gyermeket neveltek fel. Koós János rövid beteg­ség után hunyt el 2019. március 2-án.

Kiemelt képek: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!