Címlapsztori

Kovács Kati – Nem volt nála nagyobb sztár az országban

Az első Táncdalfesztivál nyertesével nosztalgiázunk a legendás műsorról.

„Nem, nem, nem, soha nem, nem, nem, én nem leszek sohasem a játékszered” – énekelte az első, 1966-os Táncdalfesztiválon. A fülbemászó sorok történelmet írtak. Kovács Kati Toldy Máriával megosztva megnyerte a 1966. augusztus 20-án tartott döntőt, ahol a mai tehetségkutatókkal ellentétben nem halmozták el a győzteseket ajándékokkal. „Az ismertséget és a népszerűséget kaptuk, az előadók tárgyi vagy anyagi nyereményekben akkoriban nem részesültek. Nem éreztem semmit a győzelem után, csak azt, hogy sikeresen teljesítettem a feladatomat, és ennyi. A televízió élőben közvetítette a fesztivált. Emlékszem, már másnap letérdelt elém valaki, és megcsókolta a ruhám szegélyét. Akkor találkoztam először a rajongással, és nem igazán értettem” – idézi fel emlékeit az énekesnő.

Nem csak a zenei kínálat volt pazar, a fellépők ruhája, a színpadkép is nagyon trendi volt (Fotó: Fortepan/Bojár Sándor)

Kovács Kati akkor már rutinos fellépőnek számított a televíziós show-műsorban, miután egy évvel korában a Ki Mit Tud?-ot is megnyerte. Tulajdonképpen akkor indult el a karriere. „Gyulai­ Gaál János zeneszerző azt mondta az illetékeseknek, hogy annak a lánynak szeretné adni a Soha nem leszek a játékszered című dalát, aki megnyerte a Ki Mit Tud?-ot. Aztán hasonló módon kerültem a filmezés közelébe is. Kardos Ferenc látott a Táncdalfesztiválban, és azt mondta, annak a lánynak szeretne szerepet adni, aki megnyerte a Táncdalfesztivált. A televíziónak köszönhetem az egzisztenciámat.” Különös, de a zeneszerző nem bízott a dala sikerében. Miután legnagyobb megdöbbenésére a legjobbnak hozták ki, a következőt mondta Kovács Katinak: „Ez olyan meglepő, mintha egy autóversenyző biciklivel nyerne versenyt.” Az ominózus dal a mai napig óriási népszerűségnek örvend, ahogy az előadója is. Sorsszerű egymásra találás volt.

Kiemelt képek: Fortepan/Főfotó; Rozmanitz Gábor/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!