Címlapsztori

A Szomszédok főszereplői egy 25 éves titokról rántják le a leplet!

Ivancsics Ilonának, Nemcsák Károlynak és Frajt Editnek két évtized után is fájdalmas visszagondolniuk a történtekre.

Hogy még ma is mennyire szeretik az emberek a Szomszédok című sorozatot, és hogy milyen fontosak voltak a Lantos utcában élők a nézők életében, arról Ivancsics Ilona a Meglepetés magazinnak így beszélt korábban. „Mostanában is gyakran megállítanak az utcán, és érdeklődnek a hogylétem, a hogylétünk felől – mondja a színésznő. – Mivel az elmúlt évtizedekben nagyon sokszor ismételték a tévében a Szomszédokat, több generáció felnőtt rajtunk, és számukra Ferivel még mindig mi vagyunk a szerethető, kedves házaspár. Régebben, amikor egyedül mentem vásárolni, rendszeresen megkérdezték tőlem, hol van Feri.”

Vágásiéknak három gyereket terveztek

Ma már a múlt homályába vész, hogy a sorozat címe eredetileg Szőlő utca volt, és egy angol, munkáscsaládok életéről szóló széria volt az ötlet alapja. Már 1985-ben is három család, ­Takácsék, Mágenheimék és ­Vágásiék életéről szóltak a tervek, de akkor még Feri és ­Jutka egy idősebb, háromgyerekes házaspár lett volna, Mágenheim Ádám pedig mentőorvos helyett tévészerelőként dolgozott. A teleregényt végül Horváth Ádám gyúrta egybe, hosszú ideig ő volt a Szomszédok írója, rendezője, alkotója. „Komoly előkészületi munka volt Horváth Ádámék részéről, akik két éven át dolgoztak azon, hogy milyen korosztályúak legyenek a családok, milyen osztályt, generációt mutassanak meg. Koncepció volt, hogy Jutka és Feri legyen a mintaházaspár” – mondta a Ferit alakító Nemcsák Károly a Partizán közéleti-politikai csatornán, a YouTube-felületen. „A mi párunk volt a legszeretettebb, de egy idő után én ódzkodtam ellene – tett hozzá ugyanitt Ivancsics Ilona. – Én voltam a mintafeleség, a mintatanár, szeretnék valami huncutságot elkövetni, mondtam Horváth Ádámnak, aki nem volt hajlandó változtatni a karakteremen. De nem baj, utólag kaptam olyan nézői levelet, amelyben azt írták, hogy azért nem szakítottak, mert mi is kibékültünk Ferivel. Vagy hogy azért tartották meg a gyermeküket, mert Jutkának is született fia” – sorolta a színésznő, és azt is megemlíti, hogy sokan miatta lettek pedagógusok.

Horváth Ádám (balra) évek alatt dolgozta ki a karaktereket (Fotó: Story-Best Archívum /fotocentral.hu)

„Megbecsültek, meg­fizették a munkánkat”

A Szomszédok 13 éve alatt az alkotók és szereplők szinte családként éltek, Frajt Edit azt mondta a Partizánban Gulyás Mártonnak, hogy mindenki tudta a dolgát, ezért működtek olyan jól. Nemcsák Károly is csak kellemes dolgokra emlékszik vissza. Sokat nevettek, humorizáltak a tévéfelvételek alatt, habár kéthetente csupán pár napot töltöttek forgatással. „Jó életünk volt. Megbecsültek, megfizették a munkánkat, ráadásul még népszerűek is voltunk. Nem zavart, ha azonosítottak a szerepemmel, és a civil életben is Ferikémnek hívtak.” Ezért sokkolta nemcsak a nézőket, hanem a színészeket is, amikor 1999-ben leállították a forgatást. „Nem gondolom, hogy a nézettség miatt ért véget a sorozat, nem ez volt a probléma” – mondta a Partizánnak Ivancsics Ilona, akivel Nemcsák is egyetértett. „Valójában nem tudjuk, kaptunk egy táviratot, hogy 13 év után vége. Azt elvártuk volna a televízió vezetőségétől, hogy azt mondják, köszönjük szépen a 13 évet… Ez úgy mindenkiben keserűséget okozott.”

Évekig összetartott a csapat

Frajt Edit szerint sem a stáb, sem a színészek nem tudtak méltóképpen elbúcsúzni egymástól. „Nem volt semmilyen búcsúbuli, köszöntő, semmi. Azt hiszem, ez Ádámnak (Horváth­ Ádám – a szerk.) is fájt. Persze utána minden évben egyszer találkoztunk, egymás között azért átbeszéltük a történteket” – emlékezett vissza a színésznő, aki azt is hozzátette, minden művész kapott aztán egy levelet Horváth Ádámtól, amelyben saját szemszögéből elmagyarázta, miért ért véget a sorozat.

Kevesen tudják, hogy a sorozatban Szikszay Júlia lánya az őt megformáló Frajt Edit saját kislánya volt (Fotó: Story-Best Magán/fotocentral.hu)

Pedig akkor már évek óta Horváth helyett Bujtor István volt a teleregény producere és rendezője is. Nem volt ő sem könnyű helyzetben, hiszen akkor már az újonnan indult kereskedelmi televíziókkal is versenyezni kellett. „Idővel felére csökkentette a fizetéseket, aztán volt, amikor ki is maradt egy-két hónap” – mondta korábban Bujtás János, a Szomszédok rendezője, aki mindezt a Partizánban is hasonlóan foglalta össze. A végén Bujtor döntött úgy, hogy befejezi a Szomszédokat. A rendelkezésre álló pénzből egy másik sorozatot forgatott Győrben Kern Andrással Komédiások címmel, amely csupán néhány részt ért meg.

Horváth Ádám után Bujtor István volt a teleregény producere és rendezője is (Fotó: Steindl Gabriella/fotocentral.hu)

Fia védelmébe vette Bujtort

A Partizán videója után sok cikk jelent meg azzal a címmel, hogy Bujtor István kaszálta el a Szomszédokat. Fia, Balázs szerint ez nem így történt, erről saját Facebook-oldalán írt. „A Magyar Televízióval folyamatos csaták voltak, éveken át küzdött apám egy újabb évadért, sokáig sikeresen. Az akkori elnök világosan megmondta 1999 nyarán: nem lesz újabb, a Szomszédokat mindenképpen lezárják. A Komédiások ezután került tervezésre és 2000 elején gyártásra… Apám a gyártásért felelt, a pénzt a sorozatra a Magyar Televízió adta, a vége felé már nem annyit és szinte sosem időben, ezért volt a fizetéscsökkentés az utolsó évadokban. A vadkapitalizmus idején apám volt az egyetlen gyártó, aki soha egy fillérrel nem tartozott senkinek, kérem, jelentkezzen olyan stábtag, aki nem örömmel és időben kifizetve dolgozott vele.”

Kiemelt képek: Schumy Csaba, Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!