Sztáréletmód

Madár Veronika: „Még a kánikulában is fáztam”

A színésznő őszintén beszél a pajzsmirigybetegségéről, ami bizony tud kellemetlen perceket okozni.

Folyamatos orvosi kezelés alatt áll ­Madár ­Veronika, amióta három évvel ezelőtt ­Hashimoto-betegséggel diagnosztizálták. A probléma nagyon komoly: a pajzsmirigy alul- és felülműködése egyaránt előfordulhat nála, sőt a két véglet akár válthatja is egymást. Azonban a színésznő, aki legutóbb a Nyerő Páros egyik szereplője volt, még a szerencsések táborába tartozik, hisz az orvosok korán felfedezték a bajt, így ez idáig sikerült elkerülnie az elváltozás súlyosabb szövődményeit. „Minden napomat azzal indítom, hogy beszedem az előírt gyógyszermennyiséget. Ez az elmúlt években többször is változott. Fontos tudni, hogy attól, mert van a zsebünkben egy diagnózis, ne üljünk a babérjainkon, a kontrollvizsgálatok is elengedhetetlenül fontosak – magyarázza Vera. – Nálam az egész azzal kezdődött, hogy felszedtem két kilót. Másnak ez semmit nem jelent, engem mégis zavart. De félreértés ne essék, nem azzal volt bajom, hogy híztam! Hanem azzal, hogy nem találtam a miértjét. Ugyanúgy étkeztem és mozogtam, ahogyan addig. Ráadásul fáradékonyabb is lettem, és nem bírtam úgy a hőmérséklet-változást, mint előtte. Én az a típusú nő vagyok, aki órákig tud a napon feküdni – ez onnantól kezdve nem ment. A legnagyobb melegben is majd’ megfagytam.”

Az egészséges életmód segít a betegséget kordában tartani (Fotó: Archív)

Szűrővizsgálatra küldték

Vera a tünetek megjelenése előtt két hónappal járt laborban, és a vérértékei akkor tökéletes paramétereket mutattak. „A nőgyógyászom viszont ragaszkodott az újabb vérvételhez, és milyen jól tette! Hamarosan kiderült, hogy mégiscsak gond van. Ma már tudom: a Hashimoto egy autoimmun betegség, senki nem tehet a kialakulásáról. Persze először én is megijedtem, hogy mivel fog ez járni: tovább fogok hízni, hullani kezd a hajam… De aztán rájöttem, nem szabad a legrosszabbra gondolni – vallja be. A színésznő végül nem engedte, hogy eluralkodjon rajta a pánik. Elhatározta, ha úgy adódik, fel fogja dolgozni a következményeket. A hajhullás például bizonyos esetekben olyan súlyos formákat is ölthet, hogy a pajzsmirigyproblémával küzdőknek farkasszemet kell nézniük a kopaszodás lehetőségével is. – Szerencsére engem időben tudtak diagnosztizálni, gyorsan elkezdődhetett a gyógyszeres terápia, így sikerült megelőzni a nagyon nagy mértékű hajvesztést. Akik ebben a cipőben jár, azoknak üzenem: a pozitív energia a legfontosabb. Én hiszek az orvosokban, és abban, hogy a legtöbb, amit tehetek, ha szinten tartom a betegségemet. Fontosnak tartom kiemelni, hogy senki ne érezze magát kevesebbnek azért, mert pajzsmirigybeteg. Ezt nem kell szégyellni! – biztat Vera, aki szeretne erőt adni sorstársainak, ezért is vállalja a problémáját. – Én sem vagyok tökéletes, de azon vagyok, hogy így is teljes értékű életet éljek.”

A szakemberek tippjei

A pajzsmirigybetegség okozta hajhullás igencsak érzékenyen érinti a nőket. Közhelynek hangzik, de nincs egységes megoldás arra, kinél mi vezethet a megelőzésére, illetve a megállítására. A szakemberek szerint a leghatásosabb a pajzsmirigyhormonok kordában tartása, ami gyógyszerrel, diétával, sporttal kombinálva abszolút lehetséges. A népi gyógyászat a kövirózsát ajánlja, de nagyon fontos az is, hogy a hajtípusunknak megfelelő sampont használjuk, és hetente egyszer pakolást is érdemes alkalmazni. A fejbőrt mindig óvjuk a hidegtől, ha megérkezik a zordabb időjárás, a szabadban mindig fedjük be.

Kiemelt kép: Archív, Korponai Tamás/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!