Hazai sztár

Sárközi Ákos: „Ez úgy hangzik, mintha folyamatosan terhesek lennénk”

Sárközi Ákos séfről mindenki azt hinné, hogy gourmet ételeket tálal fel otthon is. Pedig leginkább nem eszik, vagy csak vacsorázik, és azt is csak azt, amit éppen otthon talál. És közben sakkozik a feleségével.

Reggelim: „Nem szoktam reggelizni, de ha otthon vagyunk mindketten Évivel, a feleségemmel, akkor mindig közösen eszünk valamit, és sakkozunk közben. Nagyjából ez utóbbi az egyetlen állandó eleme az étkezéseimnek.

Ha leülünk enni, legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, legyünk külföldön, vagy itthon, akkor mindig lejátszunk egy-két sakkpartit.

Reggelire nagyon szeretem a tojás mindenfajta változatát, a rántottát, az omlettet, a buggyantott tojást, bármi jöhet, de Évi kevésbé kedveli őket, így általában valami jó kis szendvicset eszünk, friss, roppanós, szezonális zöldségekkel, ízesített balzsamecettel vagy házi recept alapján készített olajjal megöntözve. És ami soha nem hiányozhat, az a kávé. Teljesen kávéfüggő vagyok, ha kimaradna a reggeli adag, vége lenne a világnak. Van olyan napom, amikor simán megiszom akár 7-8 csészével is, és képes vagyok este 10 órakor is inni, annyira szeretem az ízét.”

Feleségével, Évivel

Ebédem: „Hétköznap folyama­tosan ­kóstolgatok, de soha nem ülök le ­ebédelni. Szóval biztos nem én vagyok a követendő példa… De hétvégén, amikor mindenki otthon van, egy-két óra magasságában közösen ülünk le ebédelni. Általában a gyerekek határozzák meg, mit együnk – legtöbbször Évi főz –, ők szeretik az ázsiai vonalat, de a klasszikus húsleveses menü is sokszor terítékre kerül.

Én a házias ízeket szeretem, ha választani lehet, hamarabb eszem pacalpörköltet, mint egy jó szusit.

Szeretem a pelmenyit, vagyis a darált hússal töltött orosz tésztakülönlegességet, de legtöbbször az egyszerű, hétköznapi ételekre vágyom. Pásztortarhonya, paprikás krumpli bármikor jöhet.”

Ötlet egy könnyed vacsorához

Vacsorám: „Ha elmegyek egy késői rendezvényre, vagy vidékről éjfél körül érek haza, képes vagyok olyan késői órán leülni vacsorázni. Jól hangzana, hogy ilyenkor mindig egészséges, könnyű ételeket fogyasztok, de bevallom, azt szoktam enni, amit éppen találok a hűtőben. Van, hogy pár zöld alma a vacsorám, ami a gyengém egyébként, de sokszor, ha megkívánom a rántottát, a mákos gubát vagy a pásztortarhonyát, gyorsan összedobom azt is.

Volt arra is példa, hogy este tízkor a gyerekek almás pitét kértek, én meg meggondolatlanul azt mondtam, ha kimennek a sötét kertbe almát szedni, sütök nekik. Hát állhattam neki tésztát gyúrni…

A desszerteket, a süteményeket egyébként nagyon szeretjük mindannyian. Persze Évi egy grammot sem hízik tőle, nekem pedig elég csak ránéznem, és máris felugrik egy-két kiló.”

Két dologgal lehet kikergetni a világból

Mint Sárközi Ákos mesélte, ami nálunk mindig van otthon, az a tejföl, a túrórudi és a csemegeuborka. „Ez úgy hangzik, mintha folyamatosan terhesek lennénk… De mit tegyünk, ha ezeket nagyon szeretjük? És jól variálhatók, a tejföl például mindenhez illik. A kedvenc fűszereim sem hiányozhatnak soha a konyhából, nagy kedvencem a majoránna, de az aktuális évszaknak megfelelően mindig van otthon oregánó, vagy most télen, a karácsonyi finomságokhoz csillag­ánizs és fahéj. Mindenevő vagyok, de amivel ki lehetne kergetni a világból, az az osztriga és a kimcsi”– mondta A Konyhafőnök egykori sztárja.

A videó AI-alapú tartalomkészítővel készült.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

Már kapható a Story friss száma!

Megjelent a Story téli különszáma!

Megjelent a Story horoszkóp különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!