Napi friss

Révész Sándor megbocsátott Som Lajosnak: zűrös éveikről is mesélt

A Piramis együttesek énekese 40 év után beszélt arról, pontosan mi történt köztük Som Lajossal.

Hisztérikus rajongás övezte a 70-es években a Piramist és a Kölyköt, azaz Révész Sándort, akinek a zenekarral való szakítása váratlan és megdöbbentő fordulat volt. Különösképp azért, mert ezt a döntést ő maga is a keletnémet turnéjuk egyik koncertje előtt hozta meg. „Ott, a színpadon döntöttem el, hogy kilépek. Bemutattam a zenekart angolul, amikor a magam bemutatásához értem, elmondtam, hogy a zenekar így, ebben a formában utoljára lép fel. Azt nem mondtam, hogy én kilépek a zenekarból, hiszen Berlinben nem foglalkoztak volna ezzel, de a zenekar többi tagja tudta, hogy ez mit jelent, és fagyos hangulatban jöttünk haza Berlinből Budapestre” – mondta el a Telex interjújában Révész Sándor, hozzátéve, hogy a Som Lajossal megromlott viszonya hozzátett mindehhez.

Az egykori Piramis: Závodi János, Som Lajos, Révész Sándor, Gallai Péter, Köves Miklós (Fotó: Archív)

Révész ugyanis úgy gondolta akkoriban, hogy mindaddig, amíg Som elég energiát fordított a zenekarra, minden flottul ment. Ám ez megváltozott, úgy érezte, hogy nincs már akkora hév az alapító basszusgitárosban. „Sokszor szóvá tettem, hogy meg kellett volna újulnunk, mert jöttek utánunk a pályatársak, az Edda, a Hobo Blues Band, a Karthago, a Beatrice, olyan lendülettel és energiával, ami elsöpörte a mi egykori nimbuszunkat. (…) Nem is tudom, honnan vettem a bátorságot. Lajossal a nagy harmónia után voltak zűrös éveink – mondta Révész, a nézeteltérések pedig oda vezettek, hogy 1981-ben kivált a zenekarból. – Azt nem tudom, hogy megbocsátott-e nekem, de én megbocsátottam neki” – vallotta be a zenész, hozzátéve, hogy a szenvedélybetegsége ellenére nagyon szerette Som Lajost, akit 15-16 éves kora óta ismert.

Anyagi okok is közrejátszottak

Nemrégiben megjelent könyvében azt is megemlítette Révész Sándor, hogy az is szúrta a szemét, hogy Som Lajos meggazdagodott, ami külsőségekben is megnyilvánult: drága ékszereket hordott, és puccos lakást vett, miközben a zenekar többi tagjának ekkorát nem változott az élete, az anyagi helyzete. „A Hámán Kató 15-ből indultam, és ugyanott éltem, amikor kiléptem a zenekarból. Lajoson kívül a többiek is ugyanott éltek, ahonnan indultak. Nem keseregve, de kis túlzással rögzítem, hogy Magyarország valaha volt legsikeresebb rockzenekarából egyikünk sem lett milliomos…” – írta az Ezt én választottam című önéletrajzi könyvében.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!