Napi friss

Ki volt Madame Tussaud? A halálból csinált üzletet, de kis híján őt is kivégezték

A Madame Tussauds múzeumok egyre növekvő népszerűségnek örvendenek világszerte. De magáról az asszonyról, akinek a nevét viselik, csak keveset tudunk.

Madame Tussaud történetét egykor barátja, Francis Hervé­ vetette papírra. Tele van színes anekdotákkal, de ezeket rajta kívül sok esetben senki sem erősítette meg. Az viszont tény, hogy szép kerek sztori rajzolódik ki az árva lányról, aki kitanulta a viaszszobrászat művészetét. Nemesek és uralkodók barátjává vált, majd emiatt kis híján kivégezték, hogy utána lefejezett hírességek szobraival mentse meg magát, és világhírűvé váljon.

Kis híján kivégezték

Anna Marie Grosholtz Strasbourgban született 1761-ben félárván, apja a fronton esett el. Anyjával Bernbe költöztek, aki egy svájci orvos, dr. Philippe­ Curtius házvezetőnője, majd felesége lett. A doktor az emberi test tanulmányozása miatt viaszszobrokat készített, amit a kislány ámulattal figyelt, és elsajátította készítésüknek minden csínját-bínját. A család később Párizsba költözött, ahol a hírességekről, többek közt a királyi családról készített szobraikat ki is állították, óriási sikert aratva. Marie­ 17 évesen alkotta első viaszszobrát Voltaire-ről, szabadidejében pedig a király húgát oktatta viaszfaragásra Versailles-ban. Közben mostohaapjától átvette az üzletet, és kicsi viaszbábukat is elkezdet készíteni – vitték is, mint a cukrot, dőlt a pénz. A francia forradalom kitörése után ­Robespierre, Marat és Danton­ polgártársak szobrai kerültek a panoptikumba, ő maga pedig a korábbi királyi barátsága miatt a guillotine­ alá. Már a haját is levágták, percei voltak hátra a kivégzésig, amikor kegyelmet kapott.

Önarcképét is elkészítette

A királynő is őt akarta

Ezután egy „horrorisztikus” munkát bíztak rá: a guillotine­ alatt fejüket vesztett hírességekről kellett viaszarcokat készítenie, hogy azokat rúdra tűzve, Párizs-szerte bemutassák az embereknek. „Mutatványos vagyok, a halállal járok táncot a szórakoztatáshoz” – mondta állítólag ekkor. Marie­ 1794-ben, nem sokkal a mostohaapja halála után, szerelmes lett François Tussaud­ francia mérnökbe, aki feleségül is vette. Két fiuk született, Joseph és François. A család 1802-ben, Napóleon uralma elől Londonba költözött, vitték magukkal a viaszbábukat is – Marie saját darabjait és Curtius­ doktor örökségét is. Az ötlet az volt, hogy a viaszfigurákkal Anglia-szerte turnézik majd, és mivel addig hasonló kiállításokat az emberek csak Londonban láthattak, hatalmas volt az érdeklődés iránta, nem sajnálták a pénzt a belépőjegyre. A vándorkiállításnak gyorsan híre ment, és óriási sikerrel futott 30 éven át, hála annak, hogy az asszony mindig újabb és újabb figurákra cserélte a régi bábukat. A királyi család is segített neki abban, hogy a róluk készült viaszszobrok minél hitelesebbek legyenek: Viktória királynő például kölcsönadta Marie-­nak a menyasszonyi ruháját, hogy pontos másolatot készítsen belőle a jelenethez, amiben a viasz Albert feleségül veszi a viasz uralkodónőt.

John F. Kennedy viasz mását is elkészítették

Saját birodalmat alapított

1835-re a gyűjtemény már akkorává nőtt, hogy szükségük lett egy állandó otthonra: ez lett a Baker Street-i Madame­ Tussauds.­ Ez költözött később a Marylebone útra, ami máig emblematikus központja a Madame­ Tussauds franchise-­nak. Marie élete végéig aktív maradt, nyolcvanegy éves korában készítette utolsó szobrát, saját portréját, amely a világ számos viaszmúzeumában ma is látható. 88 éves korában álmában érte a halál 1850-ben. Az üzlet vezetését fiaira bízta. A szatirikus Punch magazin az alábbi szavakkal búcsúzott tőle: „Manapság senkit sem lehet igazán híresnek nevezni egészen addig, amíg meg nem jelenik Madame Tussauds sztárjai között a Baker Streeten.”

1835-ben a viaszbábuk a Baker Streetre költöztek

Kiemelt kép és fotók: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!