Napi friss

Darvas Iván egészen más néven született: orosz barátai is másképp hívták

A színészlegenda felnőtt fejjel kényszerült a névváltoztatásra.

Pontosan 17 évvel ezelőtt, 2007. június 3-án halt meg Darvas Iván, 81 évesen távozott az élők sorából. Nem volt nyilvános temetése, és máig nem tudni arról sem semmit, hogy hol nyugszik, a család ugyanis a legnagyobb titokban hamvasztatta el a színészlegendát, és egyáltalán nem beszélnek arról, hol nyugszik a legendás színész. Ahogyan azt sem tudják sokan, hogy eredetileg Darvas nem Iván néven látta meg a napvilágot 1925. június 14-én. Darvas felnőtt fejjel változtatta már meg Ivánra a keresztnevét, eredetileg a szüleitől a Szilárd nevet kapta. Arra ugyanakkor senki sem számíthatott, hogy akkoriban más is híressé vált ezen a néven. Az 1909-ben született Darvas Szilárd ugyanis a kor híres költője és humoristája volt, így gyakorlatilag a kortárs Darvas Szilárd úgy szerette volna megkülönböztetni magát, hogy nevét Ivánra változtatta.

Egészen pontosan 1949-ben vette fel új nevét, amikor szerepet kapott a Művész Színházban Várkonyi Zoltánnál, ugyanakkor saját bevallása szerint volt ebben némi kényszer is. „Ami magát az „Ivánságomat” illeti, nos azon kevesek egyike vagyok, aki felnőtt fejjel, önként vállaltam e név olykor előnyösnek, máskor meg éppenséggel hátrányosnak tűnő következményeit. Eredetileg Darvas Szilárdnak kereszteltek, és csak huszonegyéves koromban kerültem abba a kényes helyzetbe, hogy a szerintem nem is annyira hétköznapi, gyakori csengésű nevemről mégis kiderült, hogy már foglalt. A velem azonos nevű kitűnő humorista, konferanszié, író – mihelyst neszét vette, hogy valaki ugyanazzal a névvel kíván színre lépni, amelynek ő már huzamosabb ideje egyfajta hírnevet szerzett – arra kért, hogy válasszak más nevet” – vallotta be a színész egy 1997-es keltezésű, a Kurír akkori főszerkesztőjének, Szücs Gábornak címzett levélben, amit az Oroszvalóság internetes oldalon tettek közzé.

A színész levele szerint pedig Várkonyi Zoltán volt, aki rögtön az Iván nevet javasolta neki, mondván, sokkal jobban is hangzik, mint a Szilárd. A helyzetet némiképp az is bonyolította, hogy orosz barátainak mindvégig Szilárd maradt, megszólítása a Szilárd megfelelőjének, vagyis a Konsztantyinnak a becézése volt. „Orosz barátaim, ismerőseim mindig is Kosztyaként tartottak számon” – vallotta be levelében Darvas Iván.

Kiemelt kép: Steindl Gabriella/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kapható a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!