Napi friss

Molnár Szilágyi Szilvia: „Gyerekkorom óta rendmániás vagyok”

Caramel és felesége a nyáron lakás­felújításba kezdtek, családi házba költöznek, ám most még Budapest belvárosában élnek. Bepillanthattunk az otthonukba, amely Szilvi ízlését dicséri, és elámultunk, hogy náluk nincs állandó rumli a négytagú családban.

A jelenlegi lakásuk eredetileg nagyon romos állapotban volt, ők újították fel az egészet. Szilvi már az első pillanatban tudta, hogy minimalista, átlátható otthonra vágyik, és ehhez a világhírű rendrakóművész, Marie Kondo, vagy más néven KonMari trükkjeit is bevetette. Például csak annyi tárggyal veszi körbe magukat otthon, amennyire valóban szükségük is van, és időről időre szanál a holmik között, így elkerülhető a káosz Szofi és Miron mellett is.

Hálával köszön el attól, ami szükségtelen

A kétgyerekes anyuka irigylésre méltóan pedáns rendet tart a családban. „Az az igazság, hogy már gyerekkorom óta rendmániás vagyok. A barátnőimnél is rendszeresen én pakoltam el a szobájukban, sőt gyakran el is mosogattam – árulja el nevetve. – Az anyukám egy igazi gyűjtögető típus, soha nem dob ki semmit, minden tárgyhoz kötődik. Kislányként rengeteg kacat vett körül, és én ezt mindig soknak éreztem. Alig vártam, hogy felnőttként ezt máshogy csináljam, és ehhez tartom is magam. A pakolás, a rendrakás és rendszerezés is meghatározza a napjaimat, vagy inkább az egész életemet – árulja el Szilvi a titkát. – Igyekeztem minden helyiséget úgy berendezni, hogy ne legyen benne semmi felesleg, így már alapból elkerülhetem a káoszt. Három havonta érdemes átfésülni a szekrényeket, fiókokat, és minden kézbe kerülő tárgy esetén megkérdezni magunktól, hogy valóban szükségünk van-e rá. Ha nem, hálával el kell köszönni tőle, és elajándékozni vagy kidobni.”

Gardróbvásárokat tart a barátnőivel

Szilvi a szekrényeken belüli rendszerezőket is rendkívül hasznosnak tartja, így nem ömlesztve állnak bennük a dolgok. „Nagy vágyam egy gardróbszekrény, de addig is egy plafonig érő ruhásszekrényt használunk. Abban évszakok szerint vannak válogatva a ruhák: a tavaszi és a nyári holmikat most fent tárolom, majd hamarosan megcserélem őket, és megnézem, mi az, amit már nem hordunk. A barátnőimmel rendszeresen tartunk gardróbvásárt, és ott aztán új gazdára találhatnak a megunt cuccok.”

A konyha és a fürdő a legnagyobb mumus

Caramel felesége Szofit is a rendre és annak szeretetére neveli, így az iskolás lány is szívesen segít az elpakolásban, és ez Mironnál sem lesz másképpen. „A családom tudja és tiszteletben is tartja, hogy nem érzem jól magam a kupis környezetben. Vigyáznak a rendre és a tisztaságra. Régebben az estéim nagy része úgy telt, hogy órákig nyomogattam a telefonomat, de aztán rájöttem, hogy ezt az időt tölthetném hasznosan is. Ha most elalszanak a gyerekek, akkor elpakolok a lakásban, így sokkal nyugodtabban alszom, és békésebben, szebben indul a napom.” A legnagyobb mumus a konyha és a fürdőszoba Szilvi számára. „Ha a férjem arcot vagy kezet mos, minden tiszta víz lesz. Ilyenkor megyek utána, és mindent áttörlök, ahogy a konyhában is van némi utómunka, ha éppen ő főz” – teszi hozzá mosolyogva, de azt is elmondja, egyáltalán nem esik ez nehezére, mert a tiszta otthon neki egyet jelent a jó közérzettel és a pozitív energiákkal.

A japán guru tanácsai

Marie Kondo, a japán tervezési tanácsadó, író, televíziós műsorvezető számos könyvet írt a rendrakás művészetéről. A szakember szerint nem nagy ördöngösség tisztaságot, rendet tartani az otthonunkban, csupán annyi a titok, hogy meg kell szabadulnunk a felesleges holmiktól, és kialakítani egy kényelmes, átlátható rendszert. Továbbá az is fontos, hogy a körülöttük lévő tereket időközönként tisztítsuk meg – ezt lehet havonta vagy évente is. Így máris jobban ki tudjuk használni a lakásunkat, nem vesz el túl sok időt a takarítás, és szívesebben lakjuk a különböző helyiségeket.

Kiemelt kép és fotók: Kliszek Antal

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!