Napi friss

Nem akárhogy fogyókúrázott Sisi

Módszerét manapság már senkinek sem érdemes követnie.

A reneszánsz, majd a barokk ideálja a gömbö­lyű, telt női alak volt, de a kor nagyasszonyai, például Mária Terézia is óvták az alakjukat. 1750-től azon­ban változott a divat, és ezt köve­tően a királyi asszonyok mindent megtettek azért, hogy karcsúak maradjanak. Marie Antoinette, Mária Terézia lánya a későb­bi XVI. Lajos francia királyhoz ment feleségül. Már az esküvő előtt híres volt szépségéről, és a versailles-i udvarban is min­dent megtett azért, hogy az alakja megmaradjon. Titka fő­leg az almaecetben rejlett: az étkezés előtt 20 perccel meg­ivott egy pohár tejet, amely­be egy evőkanál almaecetet és egy kiskanálnyi mézet ke­vertek. Ez az egyveleg csök­kenti az étvágyat, az almaecet pedig zsírégető hatással is bír – ám ezt Marie Antoinette ko­rában még nem tudták. El­látja a szervezetet a szüksé­ges ásványi anyagokkal, és hosszú távon súlyvesztést eredményez.

Sisinek hisztérikus má­niájává vált a fogyókúra, szinte hihetetlen, hányfé­le tortúrának vetette alá magát. Rajongott a krém­szerű és folyékony élelmi­szerekért, a tejet imádta. A schönbrunni kastélyban saját tehenészete volt, a legtöbb állatot külföldi uta­zásaira is magával vitte, és napokig csak tejet ivott. Ha­lat, fácánt, bárányt fogyasz­tott a legszívesebben, igaz, köret nélkül – zöldséget és gyümölcsöt alig evett. Ha so­kat evett, utána képes volt akár hetekig böjtölni. Olyankor csak narancsot fogyasztott és tejet ivott. Máskor csupán citrom, szőlő, spenót, húslé sze­repelt az étrendjén, vagy min­dössze tojásfehérjét evett nyers hús kipréselt levével. Élete utolsó éveiben a kefirre esküdött, elfordult, hogy napokig ezen élt.

Kiemelt kép: Getty Images

A Story magazin friss számát keresse az újságárusoknál!

Megjelent a Story őszi különszáma!