Külföldi sztár

Filmbe illő királyi szerelmek: manapság civilek és celebek is sikerrel pályázhatnak az uralkodói kezekre

Mára teljesen természetessé vált, hogy akár a trón várományosai sem feltétlenül az arisztokraták közül választanak maguknak párt.

Az nlc.hu Kékvér című podcastjéből számos érdekességet megtudhatunk a királyi családokról. Nemrég a love storyk kerültek terítékre. Míg korábban az uralkodócsaládokban előre elrendezett házasságokban éltek a felek, a huszadik század közepétől már kékvér körökben is többnyire szerelmi frigyek köttetnek. Tudta például, hogy a későbbi II. Erzsébet brit királynő csupán 13 éves volt, amikor családjával a dartmouth-i tengerészeti akadémiára ellátogatva, szemet vetett arra a magas és fess, 18 éves kadétra, aki aztán idővel egy életre a férje lett? A görög születésű Fülöp herceggel a második világháború évei alatt csak leveleztek, és el lehet képzelni, mennyire aggódott a szerelmes hercegnő a háborúból aztán végül épségben hazatérő imádottjáért. 1947-től Fülöp 2021-ben bekövetkezett haláláig, vagyis 74 éven át voltak férj-feleség. Ilyen sírig tartó love storyt valószínűleg nem csak a királyi családokban nem látunk már manapság.

Erzsébet királynő és Fülöp herceg 74 éven át voltak férj-feleség (Fotó: Profimedia)

Ugyanakkor mára királyi körökben is teljesen természetessé vált, hogy akár a trón várományosai sem feltétlenül az arisztokraták közül választanak maguknak párt. Civilek és celebek is szép számmal bekerülnek így az uralkodói családokba. Ennek egyik első példája volt a hollywoodi színésznő, Grace Kelly, akit a monacói uralkodó, III. Rainier herceg vett feleségül. De ott van a jelenlegi spanyol király, VI. Fülöp neje, Letícia (a kiemelt képen balra), aki újságíróból, tudósítóból és egykori tévébemondóból lett királyné, vagy épp Harry herceg élete párja, Meghan Markle (a kiemelt képen jobbra), akit amerikai sorozatszínésznőként ismerhettek a tévénézők, mielőtt bekerült volna a brit királyi családba.

Károly Gusztáv még koronahercegként szeretett be Silvia Sommerlath-ba (Fotó: Getty Images)

A svéd uralkodó, XVI. Károly Gusztáv annak idején még hercegként úgy ismerte meg a feleségét, a leendő Szilvia királynét, hogy az 1972-es müncheni olimpián mellé osztották be hosztesznek és tolmácsnak a több nyelven jól beszélő ifjú hölgyet. Az eredetileg Silvia Sommerlath nevű „kisegítő” amúgy egy német üzletember lánya volt, aki Brazíliában nőtt fel. Házasságukat pont Szilvia közrendű volta miatt az akkori uralkodó eleinte nem is akarta engedélyezni, de végül győzött a szerelem. A következő generációnál már ennyi fennakadás sem volt. Amikor a jelenlegi svéd trónörökös, Viktória hercegnő beleszeretett a személyi edzőjébe, gond nélkül férjhez mehetett hozzá. Daniel  Westling pedig megkapta a svéd királyi herceg címet.

Kiemelt képek: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!