Külföldi sztár

Grace Kelly – Sztárokat szeretett, herceghez ment hozzá

A világ egyik leghíresebb asszonyának olyan volt az élete, mint egy tündérmese, csak túl korán ért véget.

Végzetes autóbalesete 1982 szeptemberé­ben pont annyira sokkolta a világot, mint 15 évvel később Lady Dianáé. Monacóba tartott fiatalabb lányával, Stéphanie hercegnővel, amikor egy hajtűkanyarban a kocsija megcsúszott, és a szakadékba zuhant – egyes vélemények szerint azért, mert Grace agyvérzést kapott.

Házasságtörő viszonyok

Csodálatos élete volt. A XX. század egyik leggyönyörűbb asszonya Philadelphiában született 1929. november 12-én. Apja, aki evezősként három olimpiai aranyérmet nyert, önerőből lett milliomos. Szigorú római katolikus neveltetésben részesült, de balettozott is, színiiskolába járt, csak a színpadon érezte jól magát, ezért New Yorkba ment színészetet tanulni. Hamarosan Hollywood is felfigyelt rá: 22 évesen szerepelt először filmben, a Tizennégy órában, majd a Délidőben a nála jóval idősebb Gary Cooper oldalán. Innentől nemcsak a sikert hajszolta, hanem a boldogságot is, számos kollégájával kikezdett, közülük Cooper volt az első.

Clark Gable-lel a Mogambóban (Fotó: Profimedia)

A színésznő 1953-ban a kenyai dzsungelben forgatta a Mogambo című filmet Clark Gable-lel és Ava Gardnerrel. Az Elfújta a szélből ismert sztár és Kelly viszonyt kezdett, amelyről Grace jóval később ezt mondta: „Mi mást tehet az ember lánya, ha egyedül van egy sátorban Afrika közepén Clark Gable-lel?” Ekkor már szupersztár volt olyan „versenytársakkal”, mint Marilyn Monroe, Audrey Hepburn, Ava Gardner, Judy Garland, Liz Taylor. Mégis valahogy kitűnt közülük, mondogatták is akkoriban, a férfiak Marilyn Monroe-val töltenék szívesebben az éjszakájukat, de feleségül Grace Kellyt vennék. Frank Sinatra rajongott érte, de csak futó viszonyuk volt. Ez idő tájt a rendkívül jóképű Paul Newman is az ágyába csábította Grace-t, aki aztán James Deanért dobta a legendás színészt.

Találkozás a miniállam urával

Kegyeiért a Vidéki lány forgatásán William Holden és Bing Crosby is küzdött. Utóbbi szerelmes volt belé, de nem akarta elhagyni a feleségét, Crosby azonban házasságot kínált neki. Viszonyuk lett, de Grace kikosarazta. A film mindenesetre a csúcsra juttatta a színésznőt: 1955-ben Oscar-díjat nyert érte, amit volt szerelme, William ­Holden adott át neki. Mindent elért, amit akkoriban az álomgyárban el lehetett, de a hogyan továbbra nem találta a választ. Majd a cannes-i filmfesztivál alatt rájön… – talán ez is megfordulhatott a fejében, amikor elindult Európa felé. Azt persze nem gondolta, hogy ott egy herceg várja, pedig így volt: az évszázad szerelmi történetének szálait ugyanis a francia Paris Match magazin már elkezdte szövögetni, egy fotósorozatot szervezett Grace-nek és Monaco uralkodójának, III. Rainiernek.

Rainier herceggel és gyerekeikkel, Caroline-nal és Alberttel (Fotó: Profimedia)

A találkozás napján egy sztrájk miatt egész Franciaországban áramkimaradás volt. Grace megmosta a haját, de a hajszárító nem működött. A szobalány nem tudta kivasalni a ruháját, egy rózsaszín kosztümöt, emiatt egy rózsás mintájú, hosszú ujjú ruhát vett fel, zilált haját pedig egy művirág koszorúval dobták fel. „És most így jelenjek meg az előtt a hogyishívják herceg előtt? Félelmetesen nézek ki” – hisztizett a színésznő. A mérgét csak fokozta, hogy az eredetileg délután két órára tervezett fotózás négyre csúszott a herceg késése miatt. Grace dühe csak akkor csillapodott, amikor meglátta későbbi férjét, aki egy perc alatt elvarázsolta őt. A híres képeken amúgy az látszik, amint a herceg körbevezeti a színésznőt a palotája kertjében, és megnézik magánállatkertje tigriseit.
A találkozás után hosszú ideig leveleztek egymással, aztán 1955 decemberében sor került az eljegyzésre. Az amerikai szépség akkor volt 27, míg III. Rainier 33 éves.

„Elvesztettem a tündérkirálynőmet”

A díva kétmillió dollár hozományt hozott a házasságba, és ’56 április 12-én érkezett egy óceánjáró fedélzetén Monacóba. Kísérete 70 személyből állt, csomagjainak tartalmáról a ­Paris Match nyolcoldalnyi képet közölt. A polgári esküvőt április 18-án tartották a palota tróntermében. Először felolvasták Rainier mind a száznegyvenkét címét, a százharmincnégy rangot pedig Grace igenje után soroltak fel. Másnap a templomi esküvő következett a Szent Miklós-katedrálisban. A menyasszonyi ruhát a filmstúdiója, az MGM ajándékozta az arának. Három gyermeket szült férjének, de két vetélése is volt. Alapvetően boldogan, szeretetben éltek 26 éven át. A XX. század egyik leghíresebb szerelme 1982. szeptember 13-án ért véget, Grace a balesete után egy nappal a róla elnevezett kórházban hunyt el. Rainier herceg a világ legmegtörtebb embere volt a temetésen, még felállni is képtelen volt a székéből, csak annyit motyogott: „Elvesztettem a tündérkirálynőmet.”

Kiemelt képek: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!