Hazai sztár

Egri János: „86 évesen szeretnék minden idők legidősebb játékosaként jégre lépni”

Legendás tévés vetélkedők fűződnek a nevéhez, aztán hirtelen eltűnt a képernyőről. Mit csinált az elmúlt években?

Novemberben ünnepelte a születésnapját, de még egy alkalom volt az ünneplésre: 60 éve végzett a Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, és ez alkalomból megkapta a gyémántdiplomát. Vajon miért pont ezen az egyetemen tanult, és miért épp űrtávközlésből doktorált? „Az édesapám is a műegyetemen tanult, gépészmérnök volt, és fontos volt neki, hogy a fiából ne hiányozzon a mérnöki gondolkodás. Ő egyébként ­Hajós ­Alfréddal dolgozott együtt. A Margitszigeti Sportuszoda gépészetét például ő csinálta, a zuhanyrózsáknál a mai napig látható a neve: Egri.”

Eljött a televízióból

Egri Jánosnak évtizedeken át az egyik nagy szenvedélye a televízió volt, mégsem roppant össze, amikor a 90-es évek közepén egyik napról a másikra eljött onnan. Nem önként, hanem küldték. „Az akkori személyzetis odahívatott magához, és azt mondta: ’Nézd, János, fantasztikus ikonja, oszlopa vagy a televíziónak, de nekem 1200 embert el kell bocsátanom. – Megértem, nemes feladat, de mindegy, hogy a bérszámfejtésből vagy a képernyőről?’ – kérdeztem tőle. ’Nekem teljesen mindegy’ – mondta. Erre azt válaszoltam: ’Akkor siessünk, gyorsan aláírom ezt a papírt, mert magának nincs ideje, mert ég 1199 ilyet alá kell íratnia.’ Egyébként Antal Imrét is ekkor küldték el. Őszintén megmondom, nem voltam bánatos, mindig is azt gondoltam, bizonyos dolgokat abba lehet hagyni.”

A Magyar Rádió stúdiójában Laux Józseffel és Adamis Annával (Fotó: Szalay Zoltán/Fortepan)

Háromszoros jégkorong­bajnok

Egérnek, ahogy a sporttársai és a barátai szólítják, volt egy másik nagy szenvedélye is, a jégkorong. A kitűnő műsorvezető ugyanis háromszoros magyar bajnok – kapus. Ezt soha nem hagyta abba. „1967-től a francia Grenoble csapatában játszottam, aztán az 1968-as téli olimpián, amit Franciaországban rendeztek, besegítettem az MTV-nek a francia nevek helyes kiejtésével és a sportolók bemutatásával. Sportközvetítéseimnek csúcspontja azonban az 1972-es müncheni olimpia volt. Ott az ökölvívás kommentátora voltam.”

A magyar televíziós legendái című könyv sajtóbemutatóján (Fotó: Birton Szabolcs/fotocentral.hu)

Készül a világbajnokságra

Ez a múlt, de vajon hogy néz ki a jelen? 86 évesen pihenget, éli a boldog és egészséges nyugdíjasok életét? Dehogy is! „Hetente egyszer megyek jégkorongedzésre, a sport szeretetét, amit a fiamnak is átadtam, mindenkinek csak ajánlani tudom. Megtanít a fájdalom elviselésére, küzdeni a győzelemért, megtanítja a csapatszellemet.” És készül Finnországba, Tamperébe, a jégkorong-világbajnokságra. „86 évesen szeretnék minden idők legidősebb játékosaként jégre lépni. Ez az álmom, mindössze egy akadálya van csak. A világbajnokságra 25 játékost lehet nevezni, ha ebből én egy vagyok, akkor valakinek itthon kell maradni. Ezt nem vállalhatom magamra. A Magyar Jégkorong Szövetség ezért kitalálta, nem benevezett játékos, hanem a csapat tiszteletbeli kapitánya vagyok, aki játszhat is. Ennél nagyobb boldogság most nem is létezik számomra.”

Kiemelt kép: Kende Tamás/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!