Címlapsztori

Sajgál Erika Götz Annáról: „A nehezebbik utat választotta, és kivirágzott benne”

A két életrevaló színésznő már néhány évtizede jól ismerte egymást, de barátságuk csak pár éve mélyült el igazán.

„Káprázatos díva” – gondolta magában Sajgál Erika, ahogy Götz Annát nézte Sally Bowlesként évtizedekkel ezelőtt a Várszínházban. Ekkor még bizonyára nem is sejtette, nem sokkal később ő fogja átvenni Anna helyét a János király című előadásban. „Ugyanis a bokám elment kirándulni, és őt kérték meg, hogy ugorjon be a helyemre. Fantasztikus csapat volt akkoriban ott, olyan nevek, mint Mácsai Pál, Hirtling István, Kubik Anna” – meséli lelkesen Anna, aki nemrég új lakásba költözött. „Ilyen nevek közé emelt a félrelépése – veszi át a szót Erika. – Pedig még igencsak zöldfülűnek számítottam. De ő segítő jobbot nyújtott, és egyengette az utamat. Ez rengeteget jelentett nekem kezdő színésznőként. Innen ered az ismeretségünk. Ekkoriban kedveltük meg egymást egy életre” – mondja az energikus színésznő.

Tűz és Víz

Ezután más irányba sodorta őket az élet, ezért többnyire csak futólag találkoztak, ha éppen úgy hozta a sors. „Ennek ellenére bármikor tudtuk ugyanonnan folytatni, ahol korábban abbahagytuk. Mindig magával ragadott Erika tűzrőlpattant, karakán egyénisége. Én egy sokkal inkább befelé forduló, csendesebb alkat vagyok. Ezért is volt mindig jó hatással rám a vibráló karaktere. A társaságában egyszerűen nem lehet rosszkedvűnek lenni” – mondja Anna. Az eltérő személyiségvonásaikban rejlik a barátságuk egyik ereje, erre ők maguk is csak azután döbbentek rá, hogy igazán jóban lettek. „A színház nemcsak a munkahelyünk, de a kedvenc hobbink is egyben, így nem csoda, ez hozott minket újra össze. 2019-ben az Apa csak egy van című darabban játszottuk együtt, ezután mélyült el a barátságunk. Előfordult, hogy órákig beszélgettünk az öltözőben az előadás után, és rengeteget nevettünk” – mondja Erika. De nemcsak a felhőtlen pillanatokban osztoztak, hanem a nehézségeken is. „A férjem Böröndi Tamás elvesztése után szörnyen nehéz időszakon mentem keresztül. Sokan megpróbáltak szóra bírni a nyilvánosság előtt, úgy éreztem, nem hagynak gyászolni, ezért kissé magamba fordultam. De Erika pontosan tudta, mikor vegye fel a telefont, vagy igyunk meg egy kávét. Nagyon sok mélypontból sikerült kihúznia, és kapaszkodót adnia a támogatásával. Ezért mindig hálás leszek neki” – mondja kedvesen. „Bámulatos, milyen nagy erő lakozik benne, hiszen ilyen nagy tragédia után az lett volna könnyebb talán, ha végleg lezárja ezt a fejezetet, de ő a nehezebbik utat választotta, és kivirágzott benne” – meséli Erika.

A darabban Kálid Artúrral és Pusztaszeri Kornéllal játszanak együtt

Erőssége a gyengesége

Anna férje halála után átvette a Vidám Színpad irányítását. „Úgy éreztem, tartozom neki ennyivel, mert az volt egyetlen lehetőségünk a talpon maradásra. Soha nem vágytam ilyen pozícióra, nem is volt egyszerű beleszokni. Nem hiszek klasszikus alá-fölérendeltségi viszonyokban a munkahelyeken sem. Egy jó vezető ismérve az empátia és a kedvesség. Igyekszem ennek mentén a kollégáik véleményét kikérve döntéseket hozni. Mondhatni, az én erősségem a gyengeségem. Úgy vélem, ráférne a világra több női vezető, akik nem pusztán erőből, hanem más szempontok figyelembevételével is teszik a dolgukat” – mutat rá. Erika úgy érzi semmit sem változott a kapcsolatuk, amióta Anna már nemcsak a barátnője, hanem bizonyos helyzetekben a főnöke is. „Fantasztikus erénye, hogy a kollégáit egyenrangú alkotótársként kezeli. Ez azért nem mindenhol van így. Bevallom őszintén, eleinte kicsit féltettem őt ettől a szereptől, de már látom, nem volt miért, mert nagyszerűen helytáll itt is” – mondja büszkén a barátnőjéről Erika.

Ölelj át!

Götz Anna és Sajgál Erika között nemcsak a színpadon kívül, hanem azon is megvan az a bizonyos összhang. Erről az Ölelj át! című darab nézői meg is bizonyosodhatnak, amelyet a Vidám Színpad kínálatában láthatnak. „Kálid Artúrral és Pusztaszeri Kornéllal együtt játszunk benne. Ez a színdarab az élet legnagyobb tragédiáit meséli el kifinomult humorérzékkel. Aki eljön, és megnézi, nem csak jól szórakozik majd, hanem még a másnap reggeli kávénál is ezen gondolkodik majd” – mondja Anna.

Kiemelt kép és fotó: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!