Napi friss

35 éves idén a Die Hard – Bruce Willis majd’ megsüketült a forgatások alatt

A főgonoszt alakító Alan Rickman pedig nehezen viselte a fegyveres jeleneteket.

Vannak, akiknek nincs karácsony, míg Hans Gruber le nem zuhant a Nakatomi toronyból. A Die Hard, vagyis a Drágán add az életed! egy vérbeli karácsonyi akciófilm – hiába gondolja bárki is az ellenkezőjét –, ami idén ünnepli 35. születésnapját és örökre beleírta Bruce Willis nevét az akcióhősök nagykönyvébe. Pedig a színészt az elején rá sem tették a plakátra, sőt, a szerepre is csak a hatodik választás volt. A Disney+ gyűjtött össze érdekességet az idén 35 éves filmről.

Alack Rickman viszakozott

1987 tavaszán Joel Silver producer és John McTiernan rendező éppen színházban nézték a Veszedelmes viszonyok című darabot, amelyben Alan Rickman játszotta a gonosz Valmont vikomt szerepét. Silver és McTiernan egyből tudták, megtalálták Hans Grubert. Akkoriban a londoni színházi világ veteránja, Alan Rickman szinte ismeretlen volt az amerikai közönség számára. Rickman eleinte bizonytalan volt, a német terrorista szerepét majdnem vissza is utasította, míg az ügynöke fel nem világosította, hogy egy ilyen ajánlatot bizony nem mindennap kap az ember.

Váratlan zuhanás

A rendező a hitelesség érdekében szerette a frászt hozni a színészeire. A legenda szerint, amikor Alan Rickman a film fináléjában több mint 12 métert zuhan, rendezői utasításra egy másodperccel hamarabb ejtették le, így a rémület tényleg valódi az arcán. Az ikonikus jelenetről Rickman később egy interjúban azt mesélte, hogy nem emlékszik a számolásra, de a veszély miatt a producerek gondoskodtak róla, hogy ez legyen az utolsó jelenet, amit vele leforgattak. Szerencsére elsőre sikerült.

Az ijedtség valódi Alan Rickman arcán (Fotó: Profimedia)

Nem bíztak Bruce Willisben

Gruberrel ellentétben John McLane-t nem találták meg könnyen. 1987-ben Bruce Willis még viszonylag ismeretlen volt Hollywoodban, így nem meglepő, hogy előtte olyan nagyágyúk voltak a kalapban, mint Arnold Schwarzenegger, Burt Reynolds, Sylvester Stallone, Harrison Ford vagy Richard Gere. Végül az akkor még szitkomokban és vígjátékokban szereplő Willisre esett a választás, aki a csúcsgázsinak számító 5 millió dollárért írt alá.  Mivel annyira ismeretlen volt, kezdetben a Fox nem volt hajlandó Willis-t a film marketingjében a középpontba helyezni. Ehelyett a Fox Towert tették a plakát közepére, Willis arca pedig csak félig látható.  Csak akkor változtatták ezt meg, amikor a film már sikeres lett.

17 fehér atléta

A forgatás ideje alatt 17 darab fehér atléta lógott Bruce Willis öltözőszekrényében, mindegyik éppen az aktuális jelenetnek megfelelő szakadásokkal, kosz- vagy éppen vérfoltokkal. 2007-ben a színész az egyik trikót a Smithsonian Múzeumnak adományozta, ahol jelenleg is számos filmes relikviát őriznek.

A rendőrt Reginald VelJohnson alakította (Fotó: Profimedia)

Halláskárosodást szenvedett a főszereplő

A rendező extra hangos vaktöltényeket rendelt, hogy a forgatás még realisztikusabb legyen. Ennek eredményeként abban a jelenetben, amikor McClane egy tárgyalóasztal alól lövöldözik, Willis kisebb halláskárosodást szenvedett a fegyver közelsége és a töltények visszhangja miatt.  De Alan Rickman sem szerette a fegyveres jeleneteket. Színpadi színészként nem volt hozzászokva a lövések zajához, így, ha figyelmesen nézzük, Grubernek egyszer sem látszik az arca, ugyanis a színész mindig visszahőkölt és becsukta a szemét, amikor meghúzta a ravaszt.

Viccből lett ikonikus elszólás

Bruce Willis nagy mókamester volt és folyamatosan szórakoztatta a stábtagokat a felvételek alatt. Eredetileg poénból mondta ki a „Jippijajé, …!” kezdetű ikonikus sort egy próbafelvételen, nem is sejtve, hogy az elszólás nem csak a film, de az egész filmtörténelem legikonikusabb darabja lesz.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!