Hazai sztár

Bay Éva: „Nekem már az indián nyarak valók”

Alig várta az ősz beköszöntét Bay Éva, aki évről évre nehezebben viseli a forró kánikulát. A legendás bemondónő azt is elmesélte, hogy a füge igazi jolly joker náluk, és az egyik kedvenc receptjét is megosztotta velünk.

 

Szentendrei otthonának falai kellemesen hűsítenek: a nap ereje ugyan még erős, de elviselhető. Az ajtókat sem kell zárni, a szellő átsuhan a házon, pont úgy, ahogy Bay Éva szereti. Az idő ideális ahhoz, hogy ember összedobjon valamit a konyhában. Soha senki nem távozik üres gyomorral azt a Magyar Televízió egykori bemondónőjétől, szeret és tud is főzni. És főz is mindennap! A házi kosztnak ugyanis nincs párja, ezt nemcsak a férje, Marczali László párbajtőrbajnok, hanem a hozzájuk betoppanó vendégek is tapasztalják. „Nemcsak finomabb, hanem olcsóbb is, ha az ember előre tervez, és főz, ráadásul így pontosan tudjuk, mit fogyasztunk. Én például hústermékeket kizárólag a kedvenc hentesboltomban vásárolok, és még sosem csalódtam bennük” – mondja Éva, miután szóba kerül a napi menüjük.

Közben nekilát a karamellizált füge elkészítésének, és a szokásai megváltozásáról beszél. „Régebben a nyarak egy részét azzal töltöttem, hogy a nyár ízeit átmentsem az őszi-téli időszakra. Évekig rengeteg sárgabarack- és eperlekvárt főztem be, lefagyasztottam a zöldségeket. Mára ez megváltozott. Persze idén is tettem el baracklekvárt, mert azt nagyon szeretjük a süteményekbe és persze a palacsintába, ezenkívül viszont csak pár üveg szilva- és fügedzsem készült. A teraszom előtt áll a későn érő, ősszel termést adó fügefám. Imádom az ízét. Ilyenkor rendszeresen főzöm a leveléből a szörpöt, a gyümölcsét pedig igyekszem változatosan tálalni.”

A karamellizált füge kéksajttal Bay Éva egyik kedvence

Karamellizált füge kéksajttal

Hozzávalók
• pár db füge
• barna cukor
• kéksajt

Elkészítés
Előmelegítjük a sütőt légkeverésen 170 fokra. A tepsibe sütő­papírt helyezünk, amit meghintünk barna cukorral. Erre tesszük rá a karikákra szeletelt fügéket, amelyeket szintén meghintünk barna cukorral. 30 perc alatt megsütjük őket. Kis tálkákban kéksajttal tálaljuk, de önmagában is finom. Sós és édes ételek, húsok mellé is különleges fogás.

Bay Éva: „Nekem már az indián nyarak valók”

Családjának talán fel sem tűnik, hogy a ház asszonya évről évre kevesebbet időt szán a befőzésekre. „Mindenünk megvan, mégsem állok órákig a negyven fokban a tűzhely mellett, hogy lekvárokat és befőtteket készítsek. Nem jövök zavarba a váratlan vendégektől sem, a fagyasztóm zsúfolásig tele, sokszor sakkoznom kell, mit hova tegyek. Rászoktam a fagyasztott zöldségek vásárlására, a karfiol és a borsó azontúl, hogy finom, gyorsan elkészül, és olcsóbb, mintha én fagyasztanám le – magyarázza. – El kell ismernem, nekem a nyarak már nagyon melegek, nem igazán érzem jól magam a szabadban. Ilyen időben kinek van kedve órákig befőzögetni?

Az abszolút kedvencem az ősz, nekem már az indián nyarak valók. Még a telet is jobban szeretem, mint a nyarat.

Úgy vagyok vele, hogy nyáron nem tudok annyi ruhát levenni, hogy komfortosan érezzem magam, télen viszont tudok annyit felvenni, hogy jó legyen.”

Éva főztjét imádja a férje, László

Sétára fel!

Az ősz náluk teljes nyugalomban, békében telik. „Igaz, mindennap hajnali fél ötkor kelek. Lobo, Zsófi és Niko nem hagynak aludni, szükségük van a sétára. Főzök, elvégzem a házimunkát, intézem a dolgainkat. A korai kelés miatt este hamar fekszem. Bekuckózom a tévé elé, megnézek a Netflixen egy filmet, és már alszom is” – sorolja Éva.

Kapható a Story őszi különszáma!

Kíváncsi a cikk folytatására? A teljes interjút sok más érdekes cikkel együtt az őszi külön­számunkban találja.

Kiemelt kép és fotók: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A videó AI alapú tartalomkészítővel készült.

A Story legfrissebb számát keresse az újságárusoknál!

Megjelent a Story téli különszáma!

Megjelent a Story horoszkóp különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!