Hazai sztár

Ónodi Eszter és Ördög Nóra a nap nagy részében koplalnak: „Bátran ajánlom mindenkinek”

A színésznő és a műsorvezető is az időszakos böjtre esküszik. Azonban mielőtt belevágunk, érdemes a háziorvosunkkal konzultálni.

Az eredmény náluk is látványos: nem csak vékonyabbak, de egészségesebbek és fittebbek is lettek. Az időszakos böjt lényege, hogy időkeretekben szabályozzuk az étkezéseinket, vagyis van egy bizonyos óraszám, amikor nem veszünk magunkhoz táplálékot, illetve tápanyagtartalommal bíró folyadékot. A legnépszerűbb felosztás az 16:8, vagyis egy nap nyolc órát étkezünk (de akkor mindent és minden mennyiségben fogyaszthatunk), tizenhatot pedig nem, a legtöbben erre esküsznek. De van, akinek az 5:2-es verzió jön be, amelynek során heti öt napon normál módos étkeznek, két teljes napot pedig koplalnak.

„Odafigyelek, mit viszek be a szervezetembe”

Ónodi Eszternek nem esik nehezére tartani az időszakos böjtöt, már csak amiatt sem, mert különösebben sosem rajongott a reggeliért. És ugyan az elmúlt egy évben, amióta tartja a diétát, sokat fogyott, ennél is sokkal többet jelent számára, hogy jól érzi magát. „Mindig is igyekeztem odafigyelni magamra és a környezetemre. Rendszeresen sportolok, ha tehetem, csak biciklivel közlekedem, emellett igyekszem minőségi ételeket enni, és a családomnak is ezt a gondolkodásmódot átadni. De igazából csak tavaly, amikor betöltöttem az ötvenet, kezdtem el tudatosan figyelni a testemre, és változtatni az életmódomon is, hogy megnézzem, ez merre vezet. Akkor kezdtem el az időszakos böjtölést is, vagyis a napnak csak pár órájában eszem. Amikor viszont ezt megtehetem, különösen odafigyelek arra, hogy mit viszek be a szervezetembe. Év eleje óta például csak glutén- és tejmentes ételeket eszem – meséli a színésznő.  – Már egy ideje törekszem arra, hogy amikor főzök, lehetőleg a leginkább szezonális alapanyagokat használjam, ne fogyasszak feldolgozott élelmiszereket, igyekezzek közelíteni a zero waste működéshez.” A színésznő Piszkor Norberttel, a MADHOUSE séfjével közösen nemrég még egy menüsort is megálmodott.

A színésznő mindenhova bicajjal jár (Fotó: Archív)

„Hamar hozzá lehet ám szokni!”

Már másfél éve annak, hogy Ördög Nóra életmódot váltott, és ugyan nem a fogyás volt az elsődleges célja, mégis sikerült megszabadulnia jó néhány kilótól. Mint meséli, a sima tej helyett már növényit iszik, kerüli a szénhidrátot, a cukros ételeket és italokat, illetve tartja a 16:8-as böjtöt. „Van egy nyolcórás időablak, amikor eszem, és egy tizenhat órás, amikor viszont nem – magyarázza a műsorvezető. – Ez így elsőre drasztikus lehet, de hamar hozzá lehet ám szokni! Ugyan a legtöbb dietetikus nem tanácsolja, hogy kihagyjuk a reggelit, nekem az annyira nem fontos, így többnyire dél körül eszem először, addig csak folyadékot fogyasztok, vagyis pontosabban vizet, ízesítetlen teát vagy kávét. És mivel a családommal közös vacsorához ragaszkodom, így este még szoktam enni valami könnyűt. Egyébként van, hogy olykor kicsúszom a nyolcórás időablakból, de akkor sem történik semmi. Másnap megy minden a maga útján tovább. Valójában már olyan régóta élek így, hogy nem kell tűpontosan követnem a szabályokat. Igaz, az elmúlt időszak annyira sűrű, hogy inkább annak örülök, ha egyáltalán ki tudom használni ezt a nyolc órát arra, hogy egyek… Egy-egy forgatási időszakban – mint például most, az Ázsia Expressz­ esetében is – épphogy csak bekapok valamit, akkora a rohanás. Mindenesetre nekem ez a módszer bevált, sokkal több energiám van, jobban alszom, és könnyebbnek is érzem magam, szóval bátran ajánlom mindenkinek.”

Nóráéknál gyakran az egész család kétkerekűre pattan (Fotó: Archív)

Legyünk elővigyázatosak!

Az időszakos böjt hatására a szervezet öngyógyító folyamatai is beindulnak, így csökkenti a gyulladásokat, a koleszterinszintet, az inzulinrezisztenciát, illetve elősegíti a pihentető alvást. Mielőtt azonban belevágnunk, érdemes a körzeti orvosunkkal konzultálnunk. Várandósság, illetve szoptatás alatt, alacsony testsúly, illetve vérnyomás, táplálkozási zavarok, cukorbetegség esetén nem ajánlott alkalmazni.

Kiemelt képek: Schumy Csaba/fotocentral.hu, Nánási Pál

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!