Hazai sztár

Faragó Vera: Az Angyalbőrben forgatásán egészen megdöbbentette a stábot

Összetéveszthetetlen volt az orgánuma, modern, csinos a megjelenése, idővel rövid frizurája lett a védjegye. Egész életében a színészetnek élt.

Több mint harminc évig volt a Vidám Színpad tagja, szerepelt kabarékban a legnagyobb nevettetők, Csala Zsuzsa, Antal Imre, Bodrogi Gyula mellett, játszott zenés darabokban, és kéthetente egyszer a Szomszédokban Klarisszaként belibbent a Gábor Juli kozmetikába, hogy szimbolizálja a rendszerváltozás utáni újgazdag feleséget. Faragó Vera 1937-ben született Feuerwerker Deborah néven. A családja rendkívül összetartó, a zsidó hagyományokat ápoló, a művészeteket kedvelő közösség volt. A kis Veráról hamar kiderült, hogy színésznőnek szánta a sors. Az általános iskolában az irodalomtanárnak ő javasolta, hogy vigyék színre Az ember tragédiáját, segített az előkészületekben, és ő szervezte meg azt is, hogy a darabot a közeli művelődési házban többször is bemutassák. A produkció siker lett, Vera pedig 17 évesen már ott állt a Színművészetin Básti Lajos előtt, és mivel tragikaként képzelte el a jövőjét, szavalta az öblös balladákat. „Básti megkérdezte, tudok-e valami könnyebbet. Én kérem, könnyű műfajokkal nem foglalkozom, válaszoltam” – nyilatkozta később. Az élet fricskája, hogy legtöbbször szórakoztató darabokban, tévéműsorokban szerepelt.

Az Angyalbőrben egyik jelenetében (Fotó: Archív)

Tett azért, hogy csinos legyen: napi ötven percet edzett, és hetente többször járt művészi tornára is. Amikor az Angyalbőrben című sorozatban kúszva-mászva forgatott, megdöbbentette a stábot. Kondícióját még a kaszkadőrök is megcsodálták, drótkötélen is gond nélkül függeszkedett. „Pedig imádok főzni, és még jobban enni – árulta el egy interjúban, és azt is, hogy szeret adni, de kapni is. Minden apróságnak tudott örülni, szerettei, barátai pedig tudták, őt játékkal kell meglepni. – A játékok miatt alig lehet nálam leülni. Nem vagyok én a végzet asszonya, lelkem mélyén megmaradtam gyereknek.” 2004 tavaszán a Játékszínben lett rosszul, rövid szenvedés után júniusban hunyt el.

A híres unokahúg

Nincs arról hír, hogy a színésznő férjhez ment volna, soha nem is beszélt a magánéletéről. Ha a családjáról faggatták, akkor unokahúgát, Kishonti Ildikót emelte ki, akivel szoros rokonságot tartottak. Kishonti öt évvel utána, 2009-ben követte nagynénjét a másvilágra.

Kiemelt kép: Göbölyös László/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!