Napi friss

Usztics Mátyás – Édesapja kéményseprőnek szánta a zseniális színészt

Visszahúzódó, csendes ember volt. Soha nem panaszkodott, a színháznak élt, és a vitorlázásnak, no meg szeretteinek és a vidéki létnek.

Usztics Mátyás sokáig nem tudott úgy végigmenni az utcán, hogy az emberek mosolyogva ne szólították volna meg: „Hadnagy úr! Mi van a Kisvárossal?” Az Angyalbőrben című sorozat Karádi őrmestereként tűnt fel, majd közel 200 epizódban játszotta el a Kisváros Hunyadi főtörzsét. A legnépszerűbb művészek közé tartozott, pedig milyen küzdelmek árán lett színész! Erről jó pár éve az édesanyja, Ilonka néni mesélt a Bestnek: „Mátyás megkínlódott érte, míg ’hivatalosan’ is befogadták és 28 évesen felvették a főiskolára. Még az is felmerült, hogy hátat fordít az egésznek. Volt sofőr, pincér, építőipari segédmunkás, hajójegykezelő, sőt édesapja egyszer azt is felvetette, mi lenne, ha az ő mesterségét folytatva kéményseprő válna belőle. De ő a legnehezebb időszakokban is érezte: csak színészként lehet boldog. Már gyerekként a régi Nemzeti Színházban statisztált olyan nagyságok mellett, mint például Törőcsik Mari. Még arra is emlékszem, amikor öntudatosan kijavította, mert véletlenül Huszticsnak szólította.”

A Kisváros című magyar televíziós akciósorozatban is szerepelt (Fotó: Gáspár Miklós/fotocentral.hu)

A nyírségi Penészleken született, majd a család Budapestre költözött. A színészt évtizedekkel később visszahúzta a szíve vidékre, Solymárra költöztek feleségével és két lányukkal, Annával és Lilivel. „Érzem, a föld, az erdő közvetlen közelében jó nekem. Ez a környezet megnyugtat” – mondta Usztics, aki itt írta a könyveit, gondozta a kertet, minden kétkezi munkát elvégzett. Élete vége felé hiányzott neki a színpad, ezért 2017 elején Pelsőczy Lászlóval, akivel ötven éve voltak jóbarátok, egy közös színpadi darabra készültek. „A névnapján, február 24-én felhívtam, megköszöntem neki a napsütést, és hogy Jégtörő Mátyásként elüldözte a telet. Sokat nevettünk, tervezgettünk, semmi jele nem volt annak, hogy beteg. Aztán jött a telefon, hogy április 29-én meghalt” – mondta Pelsőczy barátjáról, aki hasnyálmirigy-gyulladás miatt hunyt el mindössze 68 évesen.

A hullámok kifogtak rajta

Csak a kikötés nem ment neki, erről egyszer így anekdotázott. „A családom egy emlékezetes horvátországi kikötésem óta kizárólag komppal közlekedik. Zokon vették, hogy egyszer hat teljes órán át kötöttem ki, annyira erős volt a hullámzás. A körülmények nem, csak az eredmény érdekelte őket, ki­kötsz, vagy nem.”

Kiemelt kép: Ványi Ákos/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!