Hazai sztár

Fittek, egészségesek, fiatalosak – Vajon mitől?

Peller Mariann, Som-Balogh Edina és Lilu ugyanarra a diétára esküszik.

A 8/16-os diéta lényege a meghatározott ideig történő böjtölés és az étkezés váltakozása. Nem az számít elsősorban, hogy az egyén mit eszik, hanem az, hogy mikor. „Az egészséges táplálkozásban az elfogyasztott étel mennyisége és minősége egyaránt számít – magyarázza Antal Emese dietetikus. – Ebben a diétában azonban nagyobb hangsúly van az időkorlátok betartásán. Az étkezéssel töltött időablakban nincs konkrétan meghatározva, hogy mit lehet fogyasztani és mit nem. Azonban a diéta csak akkor lehet hatékony, ha a 16 órás koplalást követően nem habzsolunk, nem fogyasztunk aránytalanul sok kalóriát, hanem csökkentjük a megszokott bevitel mértékét. Az alacsonyabb kalóriabevitel pedig még koplalástól függetlenül is bizonyítottan fogyáshoz vezet.”

Az előnyei

A 8/16-os módszer sikerének titka ugyanaz, mint az időszakos böjtöké: könnyen betartható. Nem kell sokat agyalni a megvalósításán, nincsenek szigorú szabályok az ételeket tekintve, elég szem előtt tartani az időkorlátokat. Ugyan hosszú távú vizsgálatok még nem zajlottak a módszer kapcsán, az eddig végzett kutatások szerint viszont hozzájárulhat a fogyáshoz, javíthatja a vérzsírparaméterek szintjét, jótékonyan hathat az inzulinérzékenységre, csökkentheti a gyulladásos faktorokat.

Erre figyeljünk!

„Vannak tehát pozitívumok, de hasonló előnyökkel szolgál az, ha valaki mértéktartóan, alacsony kalória bevitellel egészségesen táplálkozik” – figyelmeztet a dietetikus. Ha a diéta során valaki a táplálkozási ajánlásoknak nem megfelelő ételeket fogyaszt, hiányállapotok léphetnek fel, ezért fontos diéta közben is odafigyelni a megfelelő tápanyagbevitelre. „Nem javaslom, hogy ezt a diétát szív- és érrendszeri problémával, daganatos betegséggel vagy cukorbetegséggel küzdő emberek kipróbálják, ahogy várandós és szoptató nőknek, valamint gyerekeknek sem ajánlott így táplálkozni.”

Peller Mariann – Ő is kipróbálta

A műsorvezető kedveli a 8/16-os diétát a hatékonysága miatt. „A sejtek ilyenkor regenerálódnak, megújítják magukat az éhezés hatására. Ennek megfelelően igyekszem táplálkozni most is, de időnként csalok, és este eszem valami egészségeset, például pulykasonkát salátával.”

Som-Balogh Edina – A barátnőjének bevált

A színésznő közeli barátnőjének abszolút bevált ez a módszer, minden alkalommal a 8/16-os diétát választja, ha felszaladnak rá a pluszkilók, nem véletlenül. Úgy érzi, könnyű betartani, ráadásul hatásos is. Edina jelenleg a sportra igyekszik fókuszálni, valamint a folyamatosan fenntartott egészséges táplálkozásra törekszik, de ha diétára adná a fejét, ezt választaná.

Lilu – A fiatalság titka

Sokféle táplálkozási módszert kipróbált már. Az egyik kedvence a 8/16-os diéta. A fiatalos megjelenése részben az éhezés sejtregeneráló, sejtmegújító hatásának köszön­hető.

Kiemelt képek: fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!