Az énekesnő jól emlékszik még, hogy gyermekkorában hétfőn, szerdán és pénteken tésztanap volt, szombaton egytálételt készített az édesanyja, vasárnap a húsleves után került az asztalra a rántott hús ubisalival. „Szalonnán és hagymán nőttem fel, és persze fehér kenyéren” – mondja Dér Heni.
Ezeket a finomságokat ma is imádja, de már odafigyel, hogy tisztán, jó alapanyagokból főzzön. „Húsevő család vagyunk, és hetente egyszer halat eszünk. No és rengeteg zöldséget” – így Heni, aki nem tagadja meg négy-, illetve kétéves gyermekeitől, Bendegúztól és Blankától sem a vajas kiflit, de az édességet sem, ám csak módjával és úgy kora délutánig, azután már nincs nasi. „Ha valamit nem akarnak megenni, trükkhöz folyamodom, az ételekből kirakok valami figurát a tányérra, cicát, smiley-t, és máris nagyon finomnak tűnik, szóval fontos a tálalás – nevet Dér Heni.

Hozzáteszi, bár az egész család sokat mozog, jókat kirándulnak, és odafigyelnek az étkezésre, azért olykor ő is elcsábul egy baráti vacsorán vagy családi pizzázás során.
„Mit tagadjam, szeretek enni. Inkább háromszor többet mozgok, és odafigyelek a mennyiségre is, de az ételt ne vegyék el előlem.”

Nos, a szép családi élet mellett többek közt az egészséges étkezés is, amibe bizony belefér olykor a szalonna is. Most mégis arra kértük Henit, ossza meg velünk kedvenc könnyű reggeli-, ebéd- és vacsorareceptjeit. Íme!
Reggeli: lazacos tortillawrap
Hozzávalók
• 150 ml zsírszegény natúr joghurt
• 4 db teljes kiőrlésű tortillalap
• 1 kk. só
• 100 g madársaláta
• 4 kk. kapor
• 200 g füstölt lazac
• 1 csipet fehér bors
• 0,5 db citrom
Elkészítés
1 A joghurtot, a kaprot, valamint a sót és a borsot jól kikavarjuk. A fél citromot kifacsarjuk, a levét szintén a joghurtos öntethez adjuk.
2 A tortillalapokat kontaktgrillen vagy grillsütőn pár perc alatt meggrillezzük. Minden lapot megkenünk a joghurtos öntettel, a közepére halmozunk a madársalátából, és pár szelet lazacot teszünk a halom tetejére.
3 Még egy kis öntetet locsolunk rá, majd kicsit behajtva, az alját és tetejét betekerjük, és félbevágva tálaljuk.
Ebéd: tejszínes-baconos penne
Hozzávalók 2 főre
• 200-250 g penne
• 100-150 g bacon
• 2 dl tejszín
• fél fej vöröshagyma
• 3-4 gerezd fokhagyma
• só, bors
• szerecsendió
Elkészítés
1 Sóval és egy kis olajjal felteszünk főni 200-250 g pennét. Mihelyst kész a tészta, leszűrjük, meglocsoljuk egy kevés olajjal, meghintjük sóval.
2 A bacont csíkokra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk, felaprítjuk.
3 A bacont elkezdjük pirítani, majd a zsírján üvegesre dinszteljük a két hagymát. Miután kész a bacon és a hagyma, felöntjük tejszínnel, majd fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Összeforraljuk.
4 A tejszínes szószt a kifőtt pennén tálaljuk, kevés sajttal megszórjuk.
Vacsora: garnélás rizottó
Hozzávalók 2 személyre
• 30 dkg tisztított garnélafarok
• 2 nagy ek. vaj
• 1 ek. olaj
• 1 bögre rizottórizs
• 2 bögre alaplé
• 2 ek. paradicsompüré
• 1 mk. barna cukor
• ízlés szerint só, bors, friss bazsalikom
• 10 dkg frissen reszelt parmezán a tetejére
• 0,5 dl fehérbor
• 3 gerezd zúzott fokhagyma
• néhány csepp lime-lé
Elkészítés
1 A forró zsiradékok keverékének egyik felén süssük meg a garnélát a fokhagymával, majd fűszerezzük, és locsoljuk meg néhány csepp lime-lével.
2 A másik felére szórjuk rá a rizst, és néhány perc után öntsük hozzá a fehérbort.
3 Ha elpárolgott, kis adagonként, folyamatosan kevergetve puhítsuk meg a rizst. Ha elkészült, fűszerezzük, adjuk hozzá a paradicsompürét, a garnélát, és tetejére szórjunk sajtot.
Kiemelt kép és fotók: RTL, Archív




