Napi friss

Jakupcsek Gabriella kitálalt: Pálffy Istvánt sajnálja, Falusi Mariannt nem hívhatta meg

A képernyőn lévő kolléganőiről – Ördög Nóráról és Liptai Claudiáról – is elmondta a véleményét.

Ritka alkalom egy újságíró életében, hogy interjúalanya egy kényesebb történetet nem általánosságban, név nélkül mesél el, hanem konkrét szereplőket is megnevez. Jakupcsek Gabriella majd két órás interjút adott a Telex Most jövök című műsorában, ahol őszintén válaszolt a kérdésekre.

Pálffy István drámája

A beszélgetés elején kifejtette, hogy a tévében különbséget kellene tenni újságíró és moderátor között. Aki adott szöveget mond, átköt, felkonferál, súgógépről felolvas, de nem szerkeszt híreket és nem vezet háttérműsorokat, az moderál, és nem biztos, hogy összetettebb újságírói feladatokat meg tud oldani. „Ebbe belebukott már egy-két ember az elmúlt években: azt hitték róla, hogy tíz évig moderált, attól képes lesz egy jó interjút is elkészíteni éles témában.” Itt például Pálffy Istvánra gondolt, aki hosszú évek után visszatért a Hír TV-be, majd egy adás után kirúgták. Jakupcsek Gabriella szerint Pálffy remek újságíró volt, és ami történt vele, az inkább drámai. Úgy véli, döntéshozói felelősség, hogy kit engednek képernyőre.

Bukott műsorok

Nem először beszélt róla, hogy a tévében voltak olyan munkái, amikhez nem volt kedve, de mivel kötötte a szerződése, nem mondhatott nemet. Ilyen volt a Vitriol, amit a TV2 az RTL-es Heti Hetes ellenében indított el, és óriási bukás lett a vége. Talán még emlékeznek: Jakupcsek mellett csak női vendégek foglaltak helyet. A tévés most sem köntörfalazott, és úgy fogalmazott: „Már a szerkezete is egy hiba. Ez nem női műfaj.” De nem volt kedve az Igazság ára című műsorhoz sem, amiben a játékosok hatalmas pénzösszegeket nyerhettek, csak őszintén kellett válaszolniuk a műsorvezető kérdéseire.

Letiltott vendég

A Ridikül című talkshow-t nagyon szerette, jól is futott, több százezren nézték annak idején. Viszont, mint mondta, nem dolgozott szabadon, volt, akit nem hívhatott be vendégnek. „Emlékszem, a nagy fogyásokról volt szó, közismert embereket hívtunk, és például a Falusi Mariannt nem lehetett behívni, amikor lefogyott. Számomra indokolatlan.” Akkor szomorúan fogadta ezeket a döntéseket, de nem tudott mit csinálni, kötötte a szerződése.

Több nőt a tévébe

Jakupcsek Gabriella azt vallja, egy nő negyvenéves korára teljesedik ki, ennek még sincs nyoma a televízióban. Szerinte az őt követő generáció, az ötvenesek alkalmi szinten tűnnek fel a képernyőn, de a negyvenes női műsorvezetőkből is kevés van. Szerinte például Ördög Nórának résen kell lennie, hogy meddig tartják képernyőn. „Szerintem nagyon okos, ő ezt tudja már. Ő már látja az én generációmat, és remélem, tanul is belőle. Látja, hogy mi milyen utat jártunk be, látja, hogy milyen típusú televíziózással volt dolgunk, milyen műfajokkal. Ott a Claudia… Mondjuk, nem szeretek konkrét neveket mondani, de boldogan mondom, mert nekik ott a helyük. De ennél többnek is ott van a helye, ha lennének más műfajok!”

Öntörvényű Fridi

Hosszasan beszélt arról is, hiszen izgatja a téma, hogy sok korábbi tévés a YouTube-on készít podcastokat, de szerinte az mégsem ugyanaz, mint a tévézés. Úgy véli, hogy igazán jó műsort csinálni csak profi csapattal lehet. Azt elismerte, hogy Friderikusz Sándor szép nézettségi adatokkal büszkélkedhet a YouTube-on, de ennek egyrészt az az oka, hogy Fridi következetesen építi a csatornáját, másoknak is teret ad, nem utolsó sorban ő tévés korában is a maga ura volt, amolyan megmondó karakter.

Kiemelt kép: YouTube/Telex

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!