Napi friss

Mészáros Piroska leadott húsz kilót: elmesélte, hogyan sikerült

A Drága örökösök és A mi kis falunk sztárja csoportterápiával fogyott le.

Azt mondják, az igazán bátrak mernek segítséget kérni, hiszen együtt mindig könnyebb legyőzni a nehézségeket. A színésznő is így tett bő két éve, amikor szó szerint és átvitt értelemben sem érezte jól magát a bőrében. Akkoriban úgy gondolta, teljesen kiégett, a magán- és a szakmai élete is tele volt konfliktusokkal. „Nem a színészettel volt gond, habár abban is túlvállaltam magamat, inkább az írással. Abban az időben volt egy online magazin, ami a szívügyem volt, de nagyon sok munkával járt, és a sok-sok írnivaló nyomasztott. Három hónap alatt elértem a valaha volt legnagyobb súlyomat” – meséli Mészáros Piroska.

Pszichológus és dietetikus is segített

Stresszes helyzetekben nem először menekült már a problémák elől a kényszeres evésbe, de szerencsére azt is tudta, hogy amikor végre lazább időszak jön, hogyan mehet lejjebb a súlya. „A mozgás mellett a kalóriaszámlálás segített. Számos jó telefonos applikáció van már erre. Beállítottam, mennyi lehet a napi kalóriabevitel, és akkor tudtam, hogy hol tartok, mennyit ehetek még, hogy ne hízzak. Remekül kordában tartják az embert. De tudtam, hogy ezúttal más segítség is kell, mert hiába fogyok le, ha jön egy probléma, és megint elkezdek enni… Ez egy ismétlődő körforgás, és így soha nem menekültem volna a jojózásból.” A mi kis falunkban, illetve a Drága örökösökben is szerepelő sztár bejelentkezett hát egy csoportterápiára, ahol kifejezetten evészavarokkal küzdőknek segítettek. „Sokan csak a bulimiát és az anorexiát ismerik, de a túlevés is evészavar, amely rengeteg embert érint, és aminek ugyanúgy vannak egészségügyi következményei. A csoportban nyolcan voltunk. Fél éven át, azaz 25 alkalommal hetente egyszer találkoztunk. Velünk volt egy dietetikus, akivel megtanultunk helyesen és tudatosan étkezni, és egy pszichológus is, aki abban segített, hogy mindegyikünk rájöjjön, hogy kinél milyen érzelmi helyzetben jelentkezik az evészavar, és hogyan lehet ezen segíteni – meséli a színésznő. Azt is elárulja, hogy ő stresszevő volt, azaz a stresszes helyzetekben kezdett sokat enni, ezen segített a szakember. – Én már egy keményebb munkanap miatt is egy héttel korábban idegeskedtem, az ilyen feszültségeket azóta megtanultam kezelni” – teszi hozzá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Mészáros Piroska (@piroskavagyok) által megosztott bejegyzés

Étkezési naplót vezetett

A terápiás beszélgetések mellett Piroska házi feladatot is kapott: továbbra is számolnia kellett a kalóriákat, és étkezési naplót vezetett. „Ebben írtam többek között, hogy hol mit ettem, és mindehhez milyen érzések társultak. Tudatosan kellett étkeznem, tehát nem a tévé előtt, hanem asztalnál, nem rohanva otthonról, hanem nyugodtan. Ezen kívül betartottam a heti vállalásaimat, például, hogy hetente egyszer húsmentes napot tartok, naponta sportolok, napi ötször eszem. Ezek az általam felállított, saját szabályok lettek azok a kapaszkodóim, amelyek miatt nem csúsztam vissza. Egy éve ért véget a terápia, és ma is tartom magam ezekhez a szabályokhoz. Húsz kilót adtam le, vékonyabb és tíz kilóval könnyebb vagyok, mint húsz éve, amikor 2003-ban felvették a Színművészeti Egyetemre. Lehet, hogy mozog majd ide oda két-három kiló, miért is ne, de már kordában tudom tartani a súlyom.”

Fotósorozatot készítettek róla

Piroska élete igencsak megváltozott azóta. Nemcsak azért, mert lecserélhette a ruhatárát, hanem mert a tükörbe nézve végre tetszik neki, amit lát. „A minap egy jó barátnőm levideózott, ahogyan egy koncerten táncoltam. El sem hittem, hogy én vagyok az. És az interneten nemrég megláttam gyerekkorom kedvenc dél-amerikai sorozatszínésznőjét, akire mindig is hasonlítani akartam, hát most végre hasonlítok” – mosolyog szélesen a színésznő, aki magabiztosabb lett, és azt mondja, visszatért az önbizalma, a bátorsága is. Olyannyira, hogy két barátjával, Simányi Zsuzsanna rendezővel és Mátyás Attila fotóssal közösen készítettek egy fotósorozatot, amely a színésznő megújulását és saját korlátai legyőzését mutatja meg. Ezeket a képeket hamarosan Piroska közösségi oldalain lehet látni.

Mészáros Piroska a Drága örökösökben (Fotó: RTL)

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!