Napi friss

Bagdy Emőke: „Hat darab kés van a kezemben…”

A professzorasszony szívfájdító igazságokat mondott legutóbbi interjújában.

Mi az erőszak és mi az agresszió? Tették fel a kérdést a Lélekutakon Bagdy Emőkével című műsorban a szakpszichológusnak. „Tételezzük fel, hat darab kés a kezemben van, nagyon dühös vagyok. Ha ezeket a késeket ráirányítanám valakire, ütnék, szúrnék, mert tele vagyok dühvel, de kiválasztom a legélesebb kést, és kenyeret kanyarítok vele a gyerekemnek. A példa Kányádi Sándor verséből való, aki egy gyönyörű verset írt erről. Hogy hogyan van az emberben benne az a természetes belső töltés, ami hatalmas erő. Mert önvédelemre szükség van, már Darwin megmondta A fajok eredetében, és szembesített azzal, hogy az életvédelemre kell, hogy legyen egy energia, hogy harcolni, küzdeni tudok az életemért meg a szeretteimért. Tehát az agresszió hasznos töltés. De nézzük az irányát! Vihetem kifelé, támadhatok, de ha úgy támadok, hogy szándékolt, hogy következményes, milyen sebesülést vagy kárt okozok a másikban, és jogtalan, szabálytalan, a törvény sem engedné, ez az erőszak” – mondta Bagdy Emőke a műsorban.

A professzor asszony életében is ismert a példa az erőszak megélésére. Személyes érintettsége van a témában, hiszen fiát tavaly októberben késelték halálra. Ráadásul éppen hat késszúrással. Ezúttal azonban nem a saját lelki munkájáról mesélt, amikor a gyermekeket egyre jobban érintő agresszió és bántalmazás problematikáját boncolgatta.

Aki pedig kérdezi, nem más, mint Kisfaludy Nóra, Hűvösvölgyi Ildikó színművész idősebb lánya. Nóra nem édesanyja pályáját követte, hanem édesapja, Kisfaludy András dokumentumfilmes világa érdekelte. Újságíró lett, férjével egy kisfiút nevelnek, és a hirado.hu többrészes, nevelő célzatú műsorát vezeti jelenleg.

Kiemelt képek: Olajos Piroska, Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!