Napi friss

Sokan már most biztosak benne: Lajos herceg Harry sorsára jut

Még csak 6 éves, de már most nagybátyjához hasonlítják.

Lajos herceg még csak hatéves, de már most sokan úgy vélik, hogy sok közös van benne és Harry hercegben. Annyi biztos, hogy mindketten a „tartalék” szerepben vannak a trónöröklési sorrendben, ami kihívásokkal jár. Harry életútja, különösen a királyi családtól való eltávolodása és független karrierje egy lehetséges forgatókönyvet kínál Lajos számára is.

A tartalék szerepe

Amikor Harry herceg megszületett, harmadik volt a brit trónöröklési sorrendben, ami a királyi családban magas rangot biztosított számára, és nagy állami eseményeken való részvételt eredményezett. Hasonlóan nagybátyjához, Lajos herceg is a trónörökös fiatalabb fia, és bár születésekor csak ötödik volt a sorban, testvéreivel, György herceggel és Sarolta hercegnővel együtt a  figyelem középpontjában áll.

Harry születésétől fogva háttérember volt, és egyre kevesebb lett a valódi szerepe. A trónöröklési sorrendben harmadik helyen maradt György születéséig, majd Sarolta születése után ötödik lett, végül Lajos születésével Harry a hatodik helyre csúszott vissza. Harry helyzete nem egyedi – ez történt a királynő gyermekeivel, Anna hercegnővel, András herceggel és Eduárd herceggel is, akik szintén elvesztették magas rangjukat az új örökösök születésével. És pontosan ez lesz Lajos herceg sorsa is, aki bár ma még élvezi a reflektorfényt, rangidős szerepe csökkenni fog György és Sarolta gyermekeinek születésével.

Lajos herceg grimaszai villámsebességgel hódították meg a világot (Fotó: Getty Images)

Örök lázadó

A trónöröklési sorrendben elfoglalt helyük mellett más hasonlóságok is felfedezhetők Harry és Lajos herceg között. Mindketten már kis korukban megkapták a csintalan, lázadó jelzőket, az viszont még kérdés, hogy Lajos herceg kinövi-e ezeket, vagy tényleg Harry herceg útját tapossa, aki nem egyszer átlépte a határt és keltett közfelháborodást viselkedésével.

Harry herceg már 1988-ban is imádta borzolni a kedélyeket, ez tinikorában csak fokozódott (Fotó: Getty Images)

Aki más, az csapdába esik

Maga Harry herceg beszélt arról, hogy aki egy kicsit is kilóg a sorból, azaz más a királyi családban, annak nagyon nehéz dolga van. „Csapdában voltam, nem láttam kiutat” – mondta 2021 márciusában Harry herceg Oprah Winfrey-nek. Bár egyetlen királyi családtag sem fogalmazott még ilyen erősen, ez az érzés a trónörökös testvérei között végig jelen volt a történelem során. Margit hercegnő is ezt tapasztalta az 1950-es években, amikor nem mehetett feleségül Peter Townsendhez, mert az elvált férfi volt, ő pedig az anglikán egyház fejének testvére.

Azt már most látjuk, hogy Lajos herceg viselkedése sok mindenben eltér testvérei viselkedésétől, tehát Harryhez hasonlóan a jövőben akár még kirekesztettnek is érezheti magát. Természetesen ahogy cseperedik, döntései és az aktuális körülmények fogják meghatározni, hogy követi-e nagybátyja példáját, vagy saját, egyedi útját járja. Az idő majd megmutatja, hogy milyen szerepet fog betölteni a királyi családon belül, és hogyan alakítja saját sorsát.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!