Napi friss

Egy tollpihe és egy szerelmes pillantás buktatta le II. Erzsébet húgát

Ha Margit nem hercegnőnek születik, egészen biztosan filmcsillag lett volna belőle.

Margit hercegnő volt az ötvenes-hatvanas évek Diana hercegnéje, és legalább annyi botrányt szállított, mint a későbbi walesi hercegné, sőt! Margit 1930-ban született, négy évvel II. Erzsébet világrajövetele után. Erzsébetet nagy szigorral nevelték jövendőbeli hivatására, míg Margit sokkal nagyobb szabadságot élvezett. „Ha nem hercegnőnek születik, egészen biztosan filmcsillag lett volna belőle” – jegyezte meg egyszer a királynő a húgával kapcsolatban.

A hercegnő bámulatosan szép nővé vált, pechjére azonban a magánélete rosszul alakult: beleszeretett egy kétgyermekes, nős férfiba, Peter Townsendbe. A románcra éppen a királynő megkoronázásának napján derült fény: Margit a kamerák előtt lesöpört egy tollpihét Townsend kabátjáról, mindezt olyan szerelmes pillantással tette, hogy kétség sem fért hozzá, mit éreznek egymás iránt. Bár 1952-ben a feleség hibájából a bíróság kimondta Townsend válását, a királyi hercegnő nem mehetett hozzá egy elvált emberhez. Erzsébet, a brit birodalom és egyben az anglikán egyház feje, valamint a kormány egyértelművé tette, soha nem egyezik bele a frigybe egy elvált férfival, és amennyiben Margit ezt megteszi, arra kényszerül, hogy külföldön éljen, és elveszti rangját és királyi apanázsát is. Margit végül 1955-ben a BBC rádiójában hűségnyilatkozatot tett: „Mivel tudatában vagyok a Nemzetközösség iránti felelősségemnek, arra a döntésre jutottam, hogy ezt a felelősségemet minden egyéb elé helyezem, és nem megyek hozzá Peter Townsendhez.” Csak jóval 2002-es halála után derült ki, hogy Margit egy kormánynak küldött, évekre titkosított levélben megírta, ekkorra már kiszeretett a férfiból.

Margit hercegnő, Erzsébet és Peter Townsend 1951-ben (Fotó: Getty Images)

1960-ben végül feleségül ment egy fotóshoz, Antony Armstrong-Joneshoz, akit nászajándékként Snowdon grófjává emelt az uralkodó. Ők voltak az évtized álompárja, a lázas hatvanas években művészekkel, sztárokkal jártak össze, utaztak, a Karib-tengeren vakációztak, igazán mondén életet éltek, miközben ellátták királyi feladatukat. Egy fiuk és egy lányuk született. De a házasság elhalt, és a felek kölcsönösen megcsalták egymást, majd a hetvenes évek végén elváltak. Margit lett a királyi család első tagja, aki az 1547-ig uralkodó VIII. Henrik óta elvált.

Férjével kölcsönösen megcsalták egymást (Fotó: Getty Images)

A hercegnőnek később viszonya volt egy nála 17 évvel fiatalabb kertésszel, de Mick Jaggerrel, a Rózsaszín Párduc filmekből ismert Peter Sellersszel és Keith Miller ausztrál krikettjátékossal is. Margit azonban soha nem lelte meg a keresett boldogságot egy férfi oldalán sem, emiatt rengeteg ivott és dohányzott, de hangsúlyozni kell, hogy királyi feladatait odahaza és külföldön is mindig ellátta. Például előbb fogott kezet AIDS-betegekkel, és hívta fel a figyelmet a betegségre, mint Diana hercegné, csak hát utóbbi jóval nagyobb figyelmet kapott fiatal kora miatt, mint az öregedő nagynéni. Még megérte négy unokája születését, ám lázas életmódja megbosszulta magát, többszöri agyvérzés után 2002. február 9-én, 71 évesen elhunyt. Hat héttel követte őt a túlvilágra 101 éves édesanyja, a legendás anyakirályné is.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!