Napi friss

Lang Györgyi egy éve ment el: fotókon mutatjuk nem mindennapi életét

Életének nehézségei ellenére maga volt a jókedv és az életigenlés – máig megmaradt a szellemisége.

Egy éve, 2023. május 20-án hunyt el Lang Györgyi, de elválaszthatatlan barátja, Falusi Mariann szerint szellemisége, világlátása és az általa megformált közösség máig megmaradt. Áthatja a mindennapjait mindazoknak, akik kapcsolatban voltak vele élete során. Elképzelhetetlen erő sejlik fel barátai visszaemlékezéseiből Lang Györgyivel kapcsolatban, aki bár igen korán, 28 évesen tudta meg, hogy milyen komoly betegséggel kell szembenéznie, úgy tűnt, kétszeres erővel, csak azért is élvezni akarta az életet. Életének végén is barátai, szerettei vették körül.

Évtizedes barátságai voltak

„Az a nagyon érdekes, hogy azt érzem, itt van. Nem konkrétan ő maga, hanem a munkája, az ő lénye. Az, hogy összehozott ennyi embert. Ez a barátság nagyon fontos, a mai napig megmaradt. Ő nagyon komoly közösségteremtő volt emlékezett Falusi Mariann a Spilgery Talk című műsorban. Mintha ikrek lettünk volna. Ugyanakkor az egyéniségünk teljesen különböző volt. Györgyi harcias volt, kimondott mindent gondolkodás nélkül. Nagyon jól ismerte az embereket, nagyon jó szeizmográfja volt. Rögtön látta valakiről, hogy milyen” tette hozzá.

A színész-énekesnő Mariannon kívül Kulka Jánossal ápolta másik legszorosabb barátságát, akivel gyerekkoruktól fogva ismerték egymást. Bár volt, hogy egy párt alkottak, és kiderült az is, hogy a színész teherbe is ejtette az énekesnőt, a gyermeket nem tartották meg. Nem sokkal azután pedig szakítottak. Ennek ellenére barátok maradtak, sőt olyan jóban voltak, hogy akár nyilvánosan is cukkolták egymást. „Amikor a főiskolán egy osztályba kerültünk, kérdeztem tőle, ’Jancsi, emlékszel rá, hogy Szegeden mi már találkoztunk?’ Mondta, ’hogyne emlékeznék: ment egy dagadt kislány kempingbiciklivel előttem, aki elképesztően antipatikus volt.’ Elárulom, én meg láttam egy kis úrifiút csokornyakkendőben, aki mindent két ujjal fogott meg. Na, az is antipatikus volt. Ekkor szerettünk egymásba” – mesélte nevetve a YouTube-on, a Pedagógiai Esték 2018-as felvételén Györgyi.

Presser Gábor fedezte fel őket

A közös karriert és a barátságot is Presser Gábornak köszönhette Lang Györgyi és Falusi Mariann. A legendás zenész volt az, akinek a Pa-dö-dőt köszönhetik. Egy közös színdarabba hívta meg őket, hogy játszanak együtt. Ez volt A rémségek kicsiny boltja című musical, aminek a próbái után elmentek pizzázni, és ott derült ki számukra, mennyire hasonlóan gondolkodnak. Nemcsak a munkáról, hanem a világról is. Zenekarukat 1988-ban alapították meg, amivel aztán először az Interpop Fesztiválon léptek fel együtt. Ennek köszönhetik népszerűségüket és első albumukat is. „Folyamatosan mentünk. Olyan volt az egész, mint egy nagy osztálykirándulás. Azért is élveztük, mert meghosszabbítottuk a fiatalságunkat” – mesélte a kezdetekről Falusi Mariann.

Lelkes állatvédő volt

Lang Györgyi legalább annyira ismert volt állatvédőként, mint előadóként. „Miért, kit érdemes az állatokon kívül védeni? Nem tudom, hogy kezdődött, ez csak úgy lett. Annyira evidens volt, hogy nem kezdődött, hanem csak folytatódott. Mi nem csak a nevünket adjuk, mi aktívan dolgozunk, és segítünk, amivel lehet” mondta egy interjúban arról, hogy miért választotta ezt a nemes ügyet. Búcsúztatóját is ennek jegyében szervezték barátai, a Fővárosi Állatkertben gyűltek össze elhunyta után, június 13-án.

Kiemelt kép: Olajos Piroska/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!