Hazai sztár

Egy 55 éves barátság története – Lang Györgyi és Kulka János tízévesen kinézték egymást

Akik ismerték a Pa-dö-dő énekesnőjét, azt mondják, nem akarná, hogy szomorúan emlékezzenek rá. Idővel biztos sikerül majd...

Vidám, élettel teli személyisége sokak számára példaértékű. Hiszen Györgyit sem a kerekesszék, sem a stroke utáni állapota nem tudta megtörni. Ő volt, aki Kulka Jánosba is visszavarázsolta a stroke-ja után az életkedvet.

Nem halni, élni készült

Lang Györgyi barátjának lenni ugyanis egyet jelentett azzal a biztonsággal is, hogy nem lehetett mellette sokáig szomorkodni. Hiszen ha valaki, Györgyi tényleg derűvel tudta kezelni az életet. És ez a Kossuth-díjas színészre is jó hatással volt. Azonban ­Jancsival, ahogy ő szólította a barátját, nem csak a bajban támogatták egymást. Tízéves koruk óta, amióta először találkoztak, sok mindent átéltek ők ketten: voltak egymás ellenségei, főiskolai osztálytársai, szerelmei. Sőt, kis híján gyermekük is született. De örök barátságuknak hosszú időre egyetlen köztük lévő nehéz­ség sem tudott ­ártani. Györgyi életének utolsó harmadában is egymást támogatva éltek, sorstársukként beszéltek a másikról. Györgyi halála feldolgozhatatlan tragédia János számára. Hiába tudta, látta, hogy a legendás Pa-dö-dő-­énekesnő állapota romlik, Györgyi nem halni, hanem élni készült. Koncertezni nyáron, és beszélni, beszélni a rádióműsorában, az Ötösben, akkor is, ha 2021 novembere óta ez az, ami a legnehezebben ment a számára: kifejezni saját magát.

János és Györgyi is stroke-ot kapott, ebben is sorstársak lettek (Fotó: Rozmanitz Gábor/fotocentral.hu)

Szegeden kezdődött minden

A sebész nagypapával büszkélkedő, Camping biciklis kislány és a szintén sebészgyerek Kulka János Szegeden még nem kedvelték egymást. Sőt borzasztó ellenszenvesnek gondolták a másikat. Ki gondolta volna, hogy sorsuk mégis ennyire összefonódik majd. Hogy a kezdeti ellenszenv 1977-re annyira feloldódik, hogy még szerelmesek is lesznek egymásba. Mindez a főiskolás éveik­ben történt, amikor mindketten Kazimir Károly osztályába jártak. És az sem titok, amit Till Attila Propaganda című riportfilmjében elárultak, hogy a főiskola első évében kis híján közös gyermekük született. Györgyi akkor volt 21, János 19. „Édes lenne az a gyerek, őt is Sárikának hívnák” – nevették el magukat a Propagandában, amikor Györgyi felemlegette, hogy Jánosnak vele párhuzamosan volt egy hasonló nevű kanadai szerelme is akkoriban. Györgyi minderről az utolsó években már nemcsak négyszemközt, hanem a nyilvánosság előtt is nosztalgiázott. Így történt ez akkor is, amikor 2018-ban meghívták Szegedre, egy rendezvényre előadónak. „Amikor a főiskolán egy osztályba kerültünk, kérdeztem tőle, Jancsi, emlékszel rá, hogy Szegeden mi már találkoztunk? Mondta, hogyne emlékeznék: ment egy dagadt kislány Camping biciklivel előttem, aki elképesztően antipatikus volt. Elárulom, én meg láttam egy kis úri fiút csokornyakkendőben, aki mindent két ujjal fogott meg. Na, az is antipatikus volt. Ekkor szerettünk egymásba” – mesélte nevetve a YouTube-on, a Pedagógiai Esték 2018-as felvételén Györgyi.

Főiskolás korukban szerettek egymásba (Fotó: Gálos Mihály Samu/fotocentral.hu)

Mari sem értette őket

Két évvel később, amikor stroke-ot kapott, és a beszédközpontja sérült, akkor is megállíthatatlan volt: koncertezett, dolgozott, amennyit csak engedték, és tudott. Falusi Mariann-nal már 2009 óta a Klubrádió Ötös című műsorát is vezették szerdánként. És bár Györgyi nehezen formálta a szavakat, az a 35 éves kapocs, ami kettejüket összekötötte, ezt a nehézséget is áthidalta. Mariann tökéletesen értette barátnője minden szavát, és ha szükség volt rá, mindig „fordított”. A legutóbbi adást érthetően nem Mariann vezette, egy harmadik kolléga, ­Tímár Ágnes segítségével állították össze olyan archív interjúkból, amelyekben Györgyi faggatta a hozzá legközelebb állókat. Egyik szívet melengető beszélgetés volt az az utolsó bejátszás is, amit éppen Kulka Jánossal készített. Mi most mégis Falusi Mariannt idézzük ebből a beszélgetésből, mert tökéletesen megfogalmazta a két barát kapcsolatát. „Itt ülök kettőtök között, és ahhoz vagyok hozzászokva, hogy az elmúlt húsz évben, amióta titeket ismerlek, rémesen érzem magam, mert olyanokról is beszéltek, amikről fogalmam sincs a közös múltatok, színház és egyéb dolgok miatt…”

Györgyi lakása volt a központ, barátai mindennapos vendégek voltak nála (Fotó: Máté Tamás/fotocentral.hu)

Így ment el…

A legendás Pa-dö-dő énekesnőjét május 20-án otthonában érte a halál, miután délután lefeküdt pihenni, de nem kelt fel többé. A VI. kerületi lakás, amely hosszú évek óta a menedéket jelentette számára az őt sújtó egészségügyi problémák közepette, az ominózus napon is tele volt barátokkal, családtagokkal.

Kiemelt képek: TV2, Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story tavaszi különszáma!

Kapható a Story Sztárséf különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!