Napi friss

Ez Borbás Marcsi tökéletes veteményesének a titka

A gasztroangyal elárulta, semmivel sincs elmaradva, aki most kezdené el a palántázást.

Egészen furcsa lehet a városi emberek számára, de 2024 január elsejétől kötelező a komposztálás – igen, még a társasházak számára is, és már van is az országnak olyan szeglete, ahol megkapták a panelházak lakói az ehhez használható komposztládákat is. Ha pedig bizonytalankodunk a komposzt felhasználását illetően, Borbás Marcsi elárulja, mit tudunk vele kezdeni. „Ha ősszel nem tudtunk gondot fordítani az ágyásunkra, nincs más dolgunk, mit komposztot teríteni a palánták földjére. Ez teljesen más művelési mód, viszont az egyik legjobban működő, a legtermékenyebb” – mesélte Marcsi friss videójában, amiben meg is mutatta a talajelőkészítés folyamatát.

Sokan próbálkoznak balkonjukon egy-egy paradicsompalántát nevelni, és nem is sikertelenül, amihez szintén tökéletes tápanyag a komposztált föld. Marcsi azt mondja, minden tavasszal érdemes a talajt kezelni vele, 5-8 centi vastagon kell beteríteni vele a földet, és ebbe már lehet vetni.

Májusban kell elkezdeni

Marcsi szerint semmivel sem vagyunk elkésve, ha még csak most kezdenénk el az idei veteményezést. „Az idei tavasz, március és április pszichoterror alatt tartotta a kertészkedőket. Folyamatosan az volt az érzésünk, hogy már elkéstünk, lemaradtunk a palántázással. De nem szabad kapkodni, mindig jön még egy lehűlés, várjuk meg a május eleji fagyosszenteket, hogy ne mindjárt egy sikertelenséggel induljon az évünk, be fogja hozni magát” – mondta Borbás Marcsi, akinek őrségi kertje elhíresült bujaságáról. Felhívta a figyelmet arra is, hogy egyre szárazabbak a nyarak, így mindenképp érdemes talajtakaráson gondolkodni, szerencsére erre is jó a komposzt.

Kiemelt kép: Steindl Gabriella/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!