Napi friss

A köztévé műsorvezetője lenne a tökéletes képernyős? A népszerű tévések nem félnek tőle

Vajon eljön az az idő, hogy nem élő emberek tájékoztatnak a napi hírekről, vagy feleslegesen aggódunk a jövő miatt?

Végigfutott a hazai sajtóban a hír, hogy a Duna TV Delta című műsorában egy bizonyos Bíró Ada fogja mondani a híreket. Az új képernyőst a mesterséges intelligencia hívta életre, a valóságban nem létezik. Facebook-oldala ugyanakkor már van, ami szerint imádja a munkáját, sokat olvas, kirándul és sportol.

De van-e félnivalója a tévéseknek? Korábban a Best magazin megkereste az ATV-t, kell-e tartaniuk a csatorna arcainak a mesterséges intelligencia kapcsán, ám a vezérigazgató szerint erről szó sincs. „Az ATV Csoportnál nincs tervben, hogy a műsorvezetőket robotokra cseréljük. A nézőinknek nagyon fontos, hogy ismerjék, szeressék és kötődjenek az arcainkhoz. Ebben a műfajban a hitelesség kulcskérdés, és igazán hiteles csak egy valós személy lehet, egy mesterséges intelligencia nem. Amúgy nálunk egyébként is rendkívül intelligens műsorvezetők dolgoznak, akiknek szavatossági ideje meghaladja a gépekét” – magyarázta korábban Németh S. Szilárd.

Bíró Adát egyébként ijesztően közel hozták a valósághoz, még barátnőt is alkottak neki, akivel kirándulni szokott. Ezek után cseppet sincs min csodálkozni, hogy egyesek még randevúra is elhívták a csinos, barna hajú lányt…

A nem létező műsorvezető a Facebook-oldalán a nézőket is igyekezett megnyugtatni: nincs mitől tartaniuk. Idézte a média- és digitális pedagógia egyik kutatója, Szűts Zoltán gondolatait is: „Ez nem azt jelenti, hogy az embereknek meg fog szűnni a munkája. Sőt! Ez azt jelenti, hogy más jellegű lesz maga a munka. Nyilván mindig kihívást hordoz egy technológiaváltás, mesterséges intelligencia esetében azt kell tudomásul vennünk, hogy ez a technológia asszisztensként működik. Segítőként működik” – posztolta Ada, akinek Kudlik Júlia is üzent.

Kiemelt képek: Facebook/Bíró Ada

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!