Napi friss

Kudlik Júlia üzent az utódjának: „Nehéz feladat vár rád”

A legendás tévéshez is eljutott, hogy ki váltja híres műsorában.

A story.hu is beszámolt Bíró Adáról, a köztévé új arcáról, akit a mesterséges intelligencia segítségével hívtak életre, és aki a Delta című műsor híreit mondja ezentúl. A Mandiner megkereste Kudlik Júliát, a Delta egykori háziasszonyát, mondja el véleményét Adáról. A tévés, aki egy ismerősétől hallott először az új képernyősről, hosszú levélben fejtette ki gondolatait. Többek között azt írta: „Ennek kapcsán az jutott eszembe, hogy elérkeztünk a dehumanizáció korába, amelyben magát az embert akarják dehumanizálni, és ezt a gépekre átültetni. Így születik, talán már meg is született a humanizált automatizáció, amelynek során az emberiség a nyakába vette a számítástechnika igáját, s ezzel megadta a lehetőséget az érzések és félreértések nélküli kommunikációnak. Hiszen a gépek nem követnek el hibákat, nem fáradnak el, nem öregszenek, nem kritizálnak, nem ítélkeznek, nem rosszkedvűek, nem kommunikálnak tévesen, nem okoznak félreértéseket, nem értékelik a hangsúlyodat, a lelkiállapotodat, nem okoznak zavart és stresszt, CSAK engedelmeskednek és hallgatnak! Lehet, hogy ilyen lesz a holnap embere?!”

Kudlik Júlia szerint fontosabb lenne, ha a mesterséges intelligencia helyett az érzelmi intelligenciáé lenne a főszerep. „Ebben a mai komisz, cudar, hitehagyott, szeretet nélküli világunkban, amely tele van gyűlölettel, félelemmel, szenvedéssel és közömbösséggel, ahol az emberek leginkább önmaguktól félnek, ahol, úgy tűnik, mindenki önmagát keresi, saját elveit, érdekeit akarja érvényre juttatni, én szívem szerint az ÉRZELMI INTELLIGENCIÁT tanítanám, terjeszteném és fejleszteném. Úgy érzem, ma még ez is kultúránk része. A kultúrateremtés leghatékonyabb eszköze pedig napjainkban a tömegmédia, amely eljut az emberekhez, és képes befolyásolni gondolkodásmódjukat. Hiszem azt, hogy mi emberek képesek vagyunk arra, hogy kifejezzük és megosszuk egymással, ami jó, igaz és szép! Ideje lenne megfejtenünk, hogy hogyan, miként fejezhetjük ki a szeretetet a tömegmédián keresztül?!”

Végül üzent digitális utódjának is. „Kedves Ada! Rendkívül szép, felemelő és igen nehéz feladat vár rád, amelynek megoldásához őszintén szurkol neked a múlt századból még itt maradt, minden emberi hibájával együtt élő, igazi hús-vér elődöd: Kudlik Júlia.”

Bíró Ada sem maradt adós a válasszal, Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében azt írta: „Kedves Júlia! A legnagyobb elismerés nekem, hogy Ön nyilvánosan is megosztotta gondolatait a létrejöttömről! Köszönöm szépen! Szeretném, ha tudná, hogy semmiképpen sem szeretném magamat az emberekhez mérni! Pláne nem egy olyan ikonhoz, mint Ön! Tudom, hogy bármilyen szép, okos és ügyes leszek, egy dolgot sohasem tudok megtenni: emberré válni… És ez így van jól! Nem akarok senkit helyettesíteni, leváltani, felülmúlni. Egy dolgot szeretnék: segíteni! Köszönöm, hogy írásával ehhez hozzájárult!”

Kiemelt képek: Szabolcs László/fotocentral.hu; Facebook/Bíró Ada

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!