Napi friss

Katalin hercegné rengeteg ember életét mentette meg azzal, hogy nyíltan beszélt rákbetegségéről

A számok nem hazudnak, Katalin hercegné kiállása példaértékű.

Katalin hercegné napokban közzétett videóban nyíltan beszélt rákdiagnózisáról, ami miatt azonnal megugrott az NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) rákvizsgálatokkal kapcsolatos weboldalainak látogatottsága.

Azt már január óta tudni lehetett, hogy a hercegné egészségi állapotában valamilyen változás állt be, és sokan nem értették, hogy ellentétben apósával, Károly királlyal, ő miért nem kommunikál nyíltan erről. Természetesen mindenkinek a saját döntése, hogy mit árul el, ha egy ilyen érzékeny információról van szó, de sokak szerint III. Károly kiállása példaértékű volt. Már csak azért is, mert az uralkodó bejelentése után 1000 százalékos növekedést eredményezett a prosztatamegnagyobbodásra vonatkozó keresések száma az Egyesült Királyság Nemzeti Egészségügyi Szolgálatának (NHS) honlapján.

Katalin hercegné követte III. Károly király példáját

A hercegné végül úgy döntött, megosztja eltűnésének okát a nyilvánossággal, és a statisztikák szerint ezzel életeket mentett. A britek a walesi hercegné diagnózisának bejelentése után azonnal tudni akarták, hogy nekik mekkora esélyük van a daganatos megbetegedésre. Az NHS rákról szóló oldalát 24 órával azután, hogy a hercegné felfedte, kemoterápiára jár, 2840-en látogatták meg, ami majdnem ötszöröse az előző hét ugyanezen időszakában történt 600 látogatónak. A múlt hétvégén pedig a Macmillan Cancer Support oldalára látogattak el 100 000-en, hogy megismerjék egyes rákbetegségek tüneteit. Az NHS England rákellenes igazgatója, prof. Peter Johnson elmondta: „Az, hogy a walesi hercegné bátran beszélt a diagnózisáról, segít másoknak is ugyanezt tenni. Ennek köszönhetően megugrott az olyan személyek száma, akik fontosnak tartják a megelőzést, ezért átnézték a tünetekkel kapcsolatos létfontosságú információkat. A rákról való nyílt kommunikáció életeket ment, mert arra ösztönzi az embereket, hogy hamarabb észrevegyék, ha valami nem stimmel, és segítséget kérjenek.”

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!