Napi friss

Mi az a speciális kezelés, amit Katalin hercegné kap?

Sok a félreértés a walesi hercegné állapotával kapcsolatban.

Ahogy arról a story.hu is beszámolt, múlt héten valósággal sokkolta a világot Katalin hercegné drámai bejelentése, miszerint rákkal küzd. Mint ismeretes, a hercegné januárban egy hasi műtéten esett át, de ekkor még nem tudták, milyen súlyos betegség támadta meg a szervezetét. „A műtét utáni vizsgálatok azonban rákot mutattak ki, orvosi csapatom ezért azt tanácsolta, hogy vegyek részt egy megelőző kemoterápiás kezelésen. Jelenleg ennek a kezdeti szakaszában járok” – mondta videójában a hercegné.

De mit is takar pontosan egy ilyen megelőző kemoterápiás kezelés? Az úgynevezett megelőző kemoterápia egy jellemzően műtét előtti vagy utáni kezelési forma, amit főként azért alkalmaznak, hogy csökkentsék a rák visszatérésének vagy terjedésének esélyét a betegeknél. „Ezt a kezelést adjuváns kemoterápiának is nevezik, amelynek célja, hogy elpusztítsa a megmaradt rákos sejteket, azonban az eredményessége nagyban függ a rák típusától, méretétől és elhelyezkedésétől is” – mondta a Reuters megkeresésére Bob Philips onkológus. Tehát a gyógykezelés neve sokakat megtéveszthet ugyan, de ez nem egyfajta megelőzés, hanem a rákbetegség kezelésére alkalmazott terápia.

Mikorra várható a felépülés? A walesi hercegnő nem közölt részleteket a rák típusáról vagy stádiumáról, ahogy konkrétumokat sem árult el a kezelés következő fázisairól. Így az orvosok is csak a sötétben tapogatóznak, hiszen a rákos megbetegedések mindegyike sajátos kezelési tervet és különféle kezelési módszerek alkalmazását igényelheti. Ezek tarthatnak akár néhány hónapig, de több mint egy évig is elhúzódhatnak.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!