Napi friss

Károly királynak egy egészen hétköznapi dolgot is meg kellett ígérnie az orvosainak és a feleségének

A brit alkotmányos monarchia fejeként nem dönthet a saját gyógykezeléséről.

Ha a király beteg, akkor az ország is az, mivel a vezetője nem tudja maradéktalanul ellátni alkotmányos feladatait. A gyógykezelésével kapcsolatban épp ezért az udvarnak egyeztetnie kell a kormánnyal, illetve arról csak velük együttműködve, az ő beleegyezésükkel lehet döntést hozni. Nincs ez másként most sem, hogy az uralkodó egy meg nem nevezett rákban szenved. Károly orvosa egyébként 2022 óta dr. Michael Dixon, aki egy egészségügyi csapattal mindenhova elkíséri a királyt. Annak idején egyébként azért őt választotta Károly király, mert a szakember is a homeopátia híve, mint ő. Az orvos nyíltan támogatja a hitben gyökerező gyógyulást, illetve a gyógynövények használatát. Korábban elmondta, hogy vállfájdalmakra afrikai cserjét, impotenciára pedig kecskefüvet ír fel betegeinek. Ám most szó sem lehet arról, hogy Károly gondjait ne a nyugati orvoslás módszereire bízza, sőt. Az uralkodó daganatos betegségének kezelését konkrétan a kormány által kijelölt bizottság felügyeli. Az ország legjobb egészségügyi szakértői pedig csupán annyit engedélyeztek, hogy a homeopátiás szereket mint kiegészítő terápiákat alkalmazhassa dr. Dixon. Így például többek közt aromaterápiával, akupunktúrával, masszázsterápiával enyhíthetik a hagyományos eljárások mellékhatásait, illetve javíthatják Károly életminőségét.

Változott a napirendje

Az uralkodó a gyógykezelés ideje alatt vidéki kastélyában tartózkodik, nyilvános szereplést nem vállal, de kézhez kapja az aláírásra váró papírokat. A napirendje viszont változott: később áll neki a munkának, és korábban hagyja abba, és figyelmeztették, hogy ebédelnie is kell. Károly ugyanis évtizedeken át kihagyta ezt az étkezést, a sűrű programja, az utazásai során erre sosem maradt ideje.

A kiemelt képen Kamilla királynéval – január végi kezelésre a felesége is elkísérte a királyt a londoni klinikára (Fotó: Getty Images)

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!