Napi friss

Vámos Miklós: „Az írás az egyetlen, amit nem tudok megunni”

Dolgozott napilap tudósítójaként, állt tanári katedrán az egyik legrangosabb amerikai egyetemen, de állítja: íróként tud csak igazán kiteljesedni.

Vámos Miklós, a népszerű író nemrég a Freeszfe Egyesület rendezvénysorozatának volt a vendége, és ahol főleg az Egyesült Államokban töltött éveiről mesélt a hallgatóságnak. A tengerentúlra egy úgynevezett Fulbright-ösztöndíj keretében utazhatott ki, de érkezése után nem sokkal már a tanári katedrán találta magát. „Egy pénteki napon behívott az egyetem dékánja az irodájába, és elmondta, hogy hétfőn el kellene kezdenem oktatni egy kurzust, mivel az erre kijelölt személy nem tudja vállalni a feladatot. A kurzus neve az volt: ’Hogyan kell rövidfilmet forgatni?’ Az írás részével nem is volt baj, de a forgatásról lövésem sem volt. Ráadásul olyan eszközöket kellett használnom, amelyeket sosem láttam korábban. Szerencsére a diákok közül többen is jártasabbak voltak nálam a forgatás technikai részében, így a segítségükre szorítkoztam. Ezt követően még kétszer kértek fel oktatóként erre a kurzusra, úgyhogy szerintem nem ment rosszul” – idézte fel nevetve.

Három évet töltött az Egyesült Államokban, ebből több mint egy évet töltött az egyik legnevesebb felsőoktatási intézményében, a Yale Egyetemen. Határozott véleménye van, arról milyen módszerrel lehet a leghatékonyabb a tanítás, illetve hogy miben rejlik a színészi tehetség. „Szerintem az egyetlen célravezető út, hogy állandóan gyakorlatra kényszerítik a színészhallgatót. Egy színésznő vagy színész esetében mindig az egyéniség a legfontosabb. Énekelhet az illető bűn rosszul a felvételin, az egyéniség számit igazán – vélekedett az író.

Összesen hat évig televíziózott, olyan produkciók köthetők a nevéhez, mint például a Lehetetlen!? című beszélgetős műsor, aminek akkora sikere volt annak idején, a kilencvenes években, hogy a vasárnapi késő esti műsorsávból áttették péntek este kilenc órára, ahol aztán a hollywoodi akciófilmeket is maga mögé utasította nézettségben. „A tévé nekem mindig egy kiegészítő sportnak számított, amit nagyjából egy év után meg is untam. De így voltam a szépírást kivéve mindennel – vallotta be utólag Vámos Miklós. – Az írás az egyetlen, amit nem tudok megunni” – tette hozzá mosolyogva.

Kiemelt kép: Nagy Zoltán/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!