Külföldi sztár

Diana szerelmének apjáról kiderült: bestiális ragadozó volt

Mára minimum két tucat nő állítja, hogy a Diana hercegnével együtt elhunyt milliárdos apja, Mohamed al-Fayed szexuálisan bántalmazta vagy megerőszakolta őket.

Senki nem kérheti már számon rajta a gonosztetteit, hiszen tavaly 94 éves korában meghalt a londoni Harrods luxusáruház egykori tulajdonosa, akit leginkább a Diana hercegnővel együtt tragikus halált halt Dodi al-Fayed apjaként ismert meg a világ. A Nagy-Britanniában fényes karriert építő, dúsgazdag és nagy hatalmú egyiptomi üzletember, Mohamed al-Fayed hosszú éveken át próbálta bizonyítani, hogy imádott fia és Diana valójában merénylet áldozatai lettek 1997-ben. Emiatt az újságokban is gyakran szerepelt, de milliárdos vállalkozóként már azelőtt híres ember volt Angliában, talkshow-kban és más műsorokban is rendszeresen szerepelt.

A rettegés légköre

Ami azonban most a BBC oknyomozó riportjában kiderült róla, az egészen hátborzongató. Egykori áldozatai csak a halála után mertek előállni azzal, milyen brutális szexuális ragadozó volt valójában a híres milliárdos, aki korrupt módszereivel és befolyásával mindig elérte, hogy mocskos üzelmei ne kerülhessenek napvilágra. Pedig al-Fayed Londontól Párizson és Saint-Tropez-n át Abu-Dzabiig számos helyszínen bántalmazott nőket, legfőképp a saját cégei alkalmazottait. Többnyire fiatal és tapasztalatlan, kiszolgáltatott lányokat, előfordult, hogy tinédzsereket. „Mohamed al-Fayed egy szörnyeteg volt, egy szexuális ragadozó, akiből hiányzott az erkölcs legkisebb szikrája is. A Harrodsban és mindenhol, ahol ő volt a főnök, a játékszerének tekintett mindenkit, és mindenütt a félelem légkörét teremtette meg. Az alkalmazottak rettegtek tőle, nem mertek ellenkezni vele” – mondta el a BBC-nek egy korábbi munkatárs.

Diana és Dodi kapcsolata vonzotta a sajtót (Fotó: Profimedia)

Miért nem állította meg senki?

Ugyan már életében, a kilencvenes évektől felröppentek hasonló vádak vele szemben, de ezeket valahogy végül mindig sikerült elsimítania. A Harrodsot és a párizsi Ritz Hotelt most szintén súlyos vádak érték, amiért a korábbi vezetőség segített neki az ügyek eltussolásában. Egyik áldozata elmondta, al-Fayed­ még a Diana és Dodi halála utáni hónapokban sem fogta vissza magát – miközben a világ előtt a gyászoló, megtört apát játszotta, továbbra is nőket erőszakolt. „Olyan volt ez a közeg, a menedzsment, mint egy szekta, vagy a maffia, ahol a hallgatás törvénye uralkodott. Rengetegen tudtak róla, mit művel, de senki nem tett semmit, hogy megállítsa, a főnök azt csinált, amit akart” – állítja az egykor a párizsi Ritzben dolgozó Kristina Svensson, aki a dokumentumfilmben arccal-névvel vállalta a történetét. Annak idején a patinás francia szálloda is al-Fayed tulajdona volt, és ma is a családjáé.

Imádott a szívek hercegnőjével megjelenni (Fotó: Getty Images)

Ha valóra válik a terve…

Özvegye, második felesége, a finn Heini Wathén-Fayed 69 éves, és egyelőre nem szólalt meg. Nekik négy közös gyerekük született majdnem negyvenéves házasságuk alatt, de a milliárdosnak volt egy fia az első feleségétől is, ő volt Dodi. Annak idején al-Fayed nem is titkolta, mindenáron azt szeretné elérni, hogy a hercegné – akit elhalmozott drága ajándékokkal – feleségül menjen a fiához. Ez lett volna az életműve nagy betetőzése: szegről-végről bekerülni az angol királyi családba. Belegondolni is szörnyű, hogyha a dolgok másképp történnek, egy nőket erőszakoló szörnyeteg lehetett volna Diana apósa…

Az év sztáreseménye hamarosan! Szavazz a sztárokra, és nyerj!

Benne volt A Koronában

Az ifjabb generációk a Netflix nagy sikerű sorozatából, A Koronából tudhatnak többet al-Fayed­ről, hiszen a széria két utolsó évada azt is feldolgozta, hogyan ismerkedett meg Diana Dodival, és a milliárdos család történetét is felvázolta. A készítők akkor még nem tudhattak az apa elleni gyomorforgató vádakról, így azokat bele sem szőhették a forgatókönyvbe.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!