Napi friss

Megszólalt a magyar paparazzo, aki motoron üldözte Diana hercegnét Párizsban

Ez volt a 25 éves Story magazin első címlapja, ami 1998. szeptember 10-én jelent meg.

Élnie kell! – hangzik a néhai walesi hercegnéről szóló cikk címe, amelyben arra kerestük a választ, hogy miért menekült Diana hercegné a lesifotósok elől, egyáltalán mi történt azon a végzetes párizsi éjszakán, 1997. augusztus 31-én, és miért kellett meghalnia Lady Di-nak?

Az a végzetes éjszaka

A történetet tudjuk, a hercegné és szeretője, Dodi Al-Fayed öt héttel korábban ismerkedtek meg egymással, együtt töltötték a nyár utolsó részét, az olvasók pedig falták a róluk készült képeket, híreket. Nem csoda, hogy azon a tragikus éjszakán paparazzók tucatjai akartak róluk képeket készíteni. A sztárpár ezt akarta elkerülni, ezért száguldottak Párizson át a végzetük felé. A hivatalos vizsgálat szerint a balesetet a részeg sofőr okozta, Diana pedig talán túlélhette volna a rettenetes karambolt a Szajna-parti alagútban, ha be van kötve a biztonsági öve. De vitathatatlan tény, hogy a lesifotósok elől menekültek, és az is, hogy ők nem sokkal a baleset után értek a tragédia helyszínére.

A francia fővárosban történt a végzetes baleset (Fotó: Profimedia)

„Ártatlan vagyok”

A párt motoron üldöző egyik paparazzo magyar volt, az akkor Párizsban élő Veres ­László, akit a Story megszólaltatott az első lapszámban. Veres, aki 1998-ban még vádlott volt a tragédia miatt, akkor azt hangsúlyozta, ő ártatlan, és elmesélte a saját verzióját az esetről. „Szinte ugráltak Dodi mellkasán a mentősök, hatalmas ütésekkel akarták újraéleszteni. A végsőkig próbáltam fotózni, de aztán elkobozták a nyersanyagomat. A többi fotóssal az alagút egy szegletébe tereltek, hogy lehetőleg semmit se lássunk. Még nem sejtettük, hogy letartóztatnak, eszünkbe sem jutott ilyesmi, hiszen mindenki percekkel később érkezett az alagútba. Egyikünk sem érezte, hogy hibás lenne valamiben. Már rég hazament volna mindegyikünk, ha Dodi embere nem jön ki a Ritz szálloda elé, és nem ígéri meg határozottan, hogy fotózhatunk. Igazán csak akkor ijedtünk meg, amikor másnap a rendőrségen láttuk a belügyminiszter nyilatkozatát a tévében, miszerint minket, fotósokat vádolnak a balesettel. A hivatalos minősítés: segítségnyújtás elmulasztása. Ami azért is furcsa, mert Franciaországban elsősegélynyújtó-vizsga nélkül tilos komoly sérültekhez nyúlni. Az egyik fotósnak volt ilyen vizsgája, és próbált is segíteni a mentősök megérkezéséig. Ennél többet nem tudok mondani, ártatlan vagyok.”

Kis szigeten alussza örök álmát

A bemutatkozó lapszámban több oldalon át helyszíni riportot is közöltünk Diana hercegné végső nyughelyéről, a Spencer család ősi birtokáról, Althorpról. A kastély és a birtok 1508 óta a Spencereké, itt egy kis tó szigetén alussza örök álmát Diana hercegné, nyughelyét egy egyszerű síremlék jelzi. A szigetre senki sem mehet, ám a tó körbejárható, és a kastélyban berendezett emlékmúzeum is látogatható. A néhai hercegné bátyja, Lord Charles Spencer, a 9. gróf ma is ott él a családjával, és természetesen se ő, sem senki más nem beszél arról, hogy Diana fiai milyen gyakran látogatják meg édesanyjuk sírját.

Lady Di nyughelyét családján kívül senki sem látogathatja (Fotó: Getty Images)

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!