Napi friss

Ma 25 éve hunyt el Diana hercegné – Elképesztő teóriák keringenek a haláláról

A szívek királynőjének emléke máig nem halványult el − mint ahogyan a halálával kapcsolatos összeesküvés-elméletek sem.

Sokan kérdezik még ma is: miért kellett Diana hercegnének 1997. augusztus 31-én egy párizsi alagútban autóbalesetben életét veszítenie? Hiszen végre olyan boldognak tűnt! Kedvesével, Dodi Al-Fayeddel pár hónappal korábban ismerkedett meg, együtt töltötték   a nyarat, az emberek pedig falták a róluk készült képeket, és örültek, hogy végre mosolyogni látják a szívek hercegnőjét. Az idillnek gyorsan vége szakadt, amit sokan azóta is képtelenek elfogadni. Jobb híján keresik a bűnöst, teóriák sorozatát gyártva.

A részeg sofőr volt a bűnös

Pedig a hivatalos vizsgálat eredménye egyértelmű: a balesetért Dodi ittas sofőrje volt a hibás. A végzetes esemény azóta alaposan dokumentálva is lett. A pár augusztus 30-án érkezett Párizsba, ahol hajtóvadászat indult utánuk, a róluk készült képeket ugyanis akkoriban dollártízezrekért lehetett értékesíteni. Dodi azonban aznap éjjel megmakacsolta magát. Nem akarta, hogy fotózzák őket, ezért úgy döntött, a hátsó ajtón hagyják el a Ritz hotelt, ahol az éjszakát töltötték volna. Felhívta az akkor már alaposan kapatos sofőrjét, és arra utasította, hogy vigye el őket onnan. Máig érthetetlen, miért nem vették észre, hogy ennyit ivott, miért ültek be mögé az autóba, és miért hagyták, hogy a kocsi eszeveszett módon száguldjon Párizson át a Szajna melletti Alma alagút 13. pillérének. Mivel szó szerint a paparazzók elől menekültek, sokan úgy fogalmaznak, hogy a fotósok üldözték a halálba a walesi hercegnét. Ebben is van igazság, de azóta minden kétséget kizáróan sikerült megállapítani, hogy valójában a részeg Henri Paul okozta a tragédiát.

A hotel hátsó bejáratát elhagyva, a kamerák kereszttüzében ültek be az autóba Dodival (Fotó: Profimedia)

A királynő adta ki a parancsot?

Csakhogy sokan mind a mai napig nem fogadják el az igaz­ságot. Egyesek szerint a királyi család, elsősorban a néhai Fülöp herceg és a királynő tettette el láb alól Lady Di-t, mert nem akarták, hogy Dodi személyében egy muszlim férfi kerüljön a dinasztiába, illetve ne adja ég, muszlim féltestvére szülessen Vilmosnak és Harry­nek. Ennek ellentmond, hogy a királynő szerető nagymama, aki nemcsak hogy nem gyilkoltatná meg unokái anyját, de joga sem lenne ilyen parancsot kiadni. Ráadásul értelme sem lett volna így cselekednie, hiszen Diana a tragédia évében, a válása után már nem volt tagja a királyi családnak, tulajdonképpen azt csinálhatott, amit akart. Az pedig, hogy Dodi vallása és bőre színe bökte volna a csőrüket, ma már elég nevetséges, látva, hogy Harry herceg egy színes bőrű amerikai színésznőt vett nőül, a királynő unokatestvére, Richard gloucesteri herceg lánya pedig egy új-zélandi őslakoshoz ment feleségül.

Külföldi hatalmak okozták a bajt?

Aztán ott van az az elmélet, amely szerint, ha nem a Windsorok gyilkoltatták meg Dianát, akkor biztosan Dodi apja a felelős a halálukért. Sokak szerint az idős, milliárdos, arab származású Al-Fayednek rengeteg ellensége volt, így bosszúból likvidálták a fiát, Diana csak a véletlen vele lévő plusz egy fő volt. E véleményt hangoztatók szerint az egyiptomi befolyásos üzletemberek, illetve politikusok amúgy sem nézhették jó szemmel, hogy beférkőzik közéjük egy ízig-vérig keresztény nő, ráadásul annak a birodalomnak az ikonikus alakja, amely hosszú évekig gyarmati sorsban tartotta őket. De szóba kerül a mai napig az izraeli titkosszolgálat is. E nézet képviselői szerint Izrael egyszerűen nem engedhette meg magának, hogy arab ellenségei olyan fontos kapcsolatokat építhessen ki maguknak, mint amilyen egy esetleges házasság révén létrejött volna Egyiptom és a Buckingham-palota között.

A Jonikal jachton, illetve a kikötőben még hagyták, hogy fotózzák őket (Fotó: Profimedia)

Azóta is bujdokol, egy szigeten él?

Ez utóbbi teóriáknak sincs sok értelme, ma már tudjuk Diana barátnőitől, hogy a walesi hercegnének esze ágában sem volt újra férjhez mennie. Rangja, pénze, kapcsolati rendszere is volt, és a házasság intézményét sem tette számára szimpatikussá Károly herceggel kötött frigye, minek lett volna belőle újra feleség? De minden összeesküvés-elmélet között talán a legnevetségesebb az, amely szerint a pár eljátszotta a halálát, elmenekültek a rivaldafény elől, és egy szigeten élnek Egyiptomtól nem messze, amit az Al-Fayed család finanszíroz. Ám ismerve a hercegné fiai iránt érzett mindenek fölötti szeretetét, ezen a teórián még mosolyogni sem érdemes.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!