Külföldi sztár

Egy kávé Aragornnal Karlovy Varyban: „Voltam dokkmunkás, virágárus, mozigépész és még sok minden más”

Viggo Mortensen bármerre is jár a világban, elsőként mindig A Gyűrűk Uráról kérdezik, de ő egy fél mondattal átlép a kérdésen. Szabó G. László a legendás filmfesztiválon beszélgetett a színésszel.

A neves Karlovy Vary fesztiválján, ahol Kristályglóbusszal jutalmazták eddigi életművéért, Viggo Mortensen szelíden és elegánsan terelgetett engem is az általa kijelölt irányba. A holtak nem bántanak című filmjéről naphosszat képes lett volna mesélni. Ez a legfrissebb alkotása. Ő rendezte, ő írta, ő játssza a férfi főszerepét, és még a zenéjét is ő komponálta. Reneszánsz tehetség, gondolhatnánk, és valóban az. Sokoldalú. Képeket fest, verseket ír, dzsesszt énekel és fotózik. Ráadásként több nyelven beszél. Apai ágon dán, anyai részről kanadai. Az angol és a dán mellett folyékonyan társalog franciául, olaszul, spanyolul, svédül, norvégül, de állítja: az arab országokban sem tudnák eladni.

Kalandos gyerekkor

Életútja meglehetősen kacskaringós. New Yorkban született, de mivel az apja Dél-Amerikában létesített csirkefarmokat, tizenegy éves koráig bejárta Venezuelát és Argentínát. Szülei válása után két testvérével együtt az édesanyja mellett maradt. Így, négyesben költöztek vissza New York melletti házukba. „Kölyökként nem tudtam, hol az igazság – meséli. – Apám vagy anyám oldalán? Hol az egyiknek, hol a másiknak hittem. Mivel anyámmal töltöttem több időt, apámat éveken át idealizáltam. Ritkán láttam, ezért nagyon hiányzott. Nem sokszor látogatott meg bennünket. Közben olyan akartam lenni, mint ő. Szabad, bátor, kalandos életű. Részt vett a második világháborúban. Kisgyerekként megtanított sátrat építeni, horgászni, lovagolni. Felnéztem rá. A példaképem volt. A hőst láttam benne.”

Viggo Mortensen 1983-ban (Fotó: Getty Images)

Woody Allen filmjéből kivágták

Középiskolásként a sport volt a mindene. Hogy aztán mi lesz belőle, akkor még nem foglalkoztatta. Spanyol nyelvet és politológiát tanult az egyetemen. Mint mondja, mágnesként vonzotta Európa. Anglia és Spanyolország után fedezte fel apja őshazáját, Dániát. „Alkalmi munkákból éltem. Voltam dokkmunkás, virágárus, mozigépész és még sok minden más. Később visszamentem New Yorkba, pultos lettem egy bárban, majd a Dániában látott filmek hatása alatt elkezdtem színészkurzusokra járni. Első szerepeimet színházakban kaptam. Ahhoz, hogy mozivásznon láthassam magam, el kellett hagynom imádott New Yorkomat. Los Angelesbe költöztem. Ott is eltelt pár év, míg célegyenesbe kerültem. Felszolgálóként dolgoztam különböző éttermekben. Teherautó-sofőr is voltam. Woody Allentől kaptam az első filmszerepet, de meg sem mondom, melyik rendezésé­ben, mert a végén kivágták a jelenetemet. Sean Penn krimijében, az Indián vérben már főszerepem volt.”

Madridban és New Yorkban él

Al Pacino, Denzel Washington, Gene Hackman, Michael Douglas. Ők lettek a partnerei. Világszerte ismert mégis A Gyűrűk Urával lett. Pedig elsőre nem is rá osztották Aragorn szerepét. A rendező által kiválasztott színész azonban visszalépett.

Viggo Mortensen és Orlando Bloom A Gyűrűk Ura című filmben (Fotó: Profimedia)

Mortensen fél nap gondolkodási időt kapott, hogy eldöntse, felül-e másnap az Új-Zélandra tartó repülőgépre, amely már a forgatásra vitte. Henry nevű fia beszélte rá, hogy menjen. Büszke akart lenni az apjára, hogy kedvenc regényhőseként látják majd a barátai. Henry már hétéves korában feltűnt apja mellett Az utolsó esély című akciófilmben. „Színésznő volt az első feleségem, és színésznő a mostani is. De az első amerikai volt, a mostani, Ariadna Gil spanyol. Madridban élünk. Ha a világ távolabbi pontján forgatok, és ráér, jön ő is velem. Karlovy Varyba is elkísért.”

Westernhős lett

Három filmet emel ki a listájáról. A Zöld könyv – Útmutató az élethez címűt, amelyért Oscar-díjra jelölték, első rendezését, a Zuhanást, amely igazi mestermű lett, és legújabb alkotását, A holtak nem bántanak című westernt. Ez utóbbit azért tartja különlegesnek, mert nő a főhőse. Egy dán bevándorló a filmben, aki szerelmét magára hagyva, indul el a háborúba. „Mexikóban forgattuk a filmet, meglehetősen nehéz körülmények között. Kietlen táj, iszonyú hőség. De a természet legvadabb formája is közel áll hozzám. New York mellett Watertownban, kertes házban nőttem fel. Most a fivérem és a barátaim gondozzák a telket. Én már ritkán jutok el oda, de ha ott vagyok, mindenféle magot összegyűjtök. New York-i lakásunk erkélyén csodás cserjék zöldellnek. Madridi házunk előtt már magasak a fák. Azokat is én ültettem.”

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!