Külföldi sztár

Jennifer Aniston elárulta, mivel küzd korunk népbetegsége ellen

A Jóbarátok egykori sztárja 55 évesen is tele van élettel, és persze, mint megszokhattuk, remekül néz ki.

Ha szépségtippekről kérdezik, Jennifer Aniston az elsők közt említi, mennyit számít, hogy végre képes végigaludni az éjszakáit, és nyolc órát is eltölt az álmok világában. Korábban ugyanis erre szinte soha nem volt példa, a színésznő hosszú éveken, sőt évtizeden át kóros álmatlansággal küzdött. Nincs ezzel egyedül – a rossz alvásminőség és szélsőséges esetben az inszomnia jóformán korunk népbetegségének számít, pedig rengeteg kutatás kimutatta, mennyire alapvető szerepe van a testi-lelki egészségünkben annak, hogy megfelelően kialudtuk-e magunkat.

Régen ő is csak legyintett rá

„Az alvás csodálatos, gyógyító dolog. Mégis mindenki olyan magától értetődőnek veszi, hogy manapság nincs időnk rendesen kipihenni magunkat, hogy szinte a modern élet velejárójának számít, ha kialvatlanok vagyunk. Régebben én is csak legyintettem rá, de nagyon rosszul tettem” – mondja a színésznő, aki rengetegszer megtapasztalta, milyen álmatlanul forgolódni, bármilyen fáradt is az ember. „Az igazság az, hogy az alváshiány rajta hagyta a nyomát a bőrömön, fénytelen lett a hajam, arról nem is beszélve, hogy milyen kimerültnek éreztem magam állandóan, ami persze a munkámra is kihatott. Elkezdtem utánaolvasni a témának, és engem is megdöbbentett, mennyire fontos a kielégítő alvás az általános jóllétünk szempontjából” – mesélte. Jennifernek konkrétan meg kellett tanulnia, hogyan szoktassa rá magát olyan esti rituálékra, amelyek segítik a pihenést és elűzik az álmatlanságot.

Minden praktikát bevet

Azt is elárulta, neki mi vált be: este Epsom sóval dúsított lazító fürdőt vesz, levendula illóolajat masszíroz a lábfejébe, legalább egy órával lefekvés előtt minden képernyőt kikapcsol, és alvásmeditációs, relaxációs technikákat, légzésgyakorlatokat vet be. Utóbbi rengeteget segít neki, hogy egy pörgős nap után le tudjon lassulni. Igyekszik mindig ugyanabban az időben ágyba kerülni, ez nála általában 11 óra. Fontos az is, hogy napközben gyakran végez kiadós kardió edzést – ha a sporttal lefárasztja a testét, az elméje is könnyebben lecsendesül. Az intenzív mozgást azonban soha nem estére időzíti, olyankor legfeljebb jógagyakorlatokat végez. Még egy szokása a segítségére volt, hogy jobban aludjon: amióta az időszakos böjt követője, soha nem eszi tele magát este, üres gyomorral pedig pihentetőbb az alvás.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Jennifer Aniston (@jenniferaniston) által megosztott bejegyzés

A gyógynövények erejével

A színésznő azt is elmesélte, hogy valóságos két lábon járó házipatika – ugyanis mindig vannak nála különböző gyógynövények, amelyeket a legkülönbözőbb célokra vet be. „A kollégáimnak is folyton ajánlgatom a különböző teákat és porokat, ha kimerültek, ha fáj a fejük, vagy puffadnak, a forgatáson én vagyok a gyógyító guru. Nem kuruzslás, ezek tényleg működnek” – mesélte a természetes módszerekben hívő színésznő, aki a legújabb wellness­trendekkel is mindig tisztában van. „Jó barátnőm, Reese Witherspoon is rendszeresen engem faggat, hogy mik a  legfrissebb újdonságok, kipróbálunk mindent, ami jót tesz a testnek és a léleknek” – árulta el Jennifer.

5 jó tanács a nyugodt éjszakához

Igyekezzünk minden este ugyanabban az időpontban lefeküdni és reggel felkelni. Ha beáll egy természetes alvási ciklus, ahhoz sokkal könnyebben alkalmazkodik a szervezetünk.

Egy kellemes illóolajos vagy Epsom sós fürdő megkönnyíti a test ellazulását. Egy nyugtató gyógytea fokozza a hatást.

A mobiltelefonnak, laptopnak kívül tágasabb: ne vigyük be magunkkal a hálószobába, ahogy tévét se nézzünk már legalább egy órával lefekvés előtt.

Rengeteget segítenek az elme lecsendesítésében a légzőgyakorlatok és/vagy a jóga. Meditációs technikákat is érdemes bevetni a jobb alvásért.

Este semmiképpen ne együnk sokat, és lehetőleg ne nassoljunk a tévé előtt, teli hassal ugyanis nem tudunk kielégítően pihenni.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story rejtvény különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!