Külföldi sztár

Shirley MacLaine tud élni: 90 évesen is még vidáman koktélozgat

Kerek születésnapot ünnepelt nemrég a legendás hollywoodi filmcsillag, akinek igencsak mozgalmas élete volt ifjú korában. De hiába lett szépkorú, ma sem unatkozik.

A fiatalon pimaszul bájos színésznő olyan remek filmekben szerepelt, mint a 80 nap alatt a Föld körül vagy a Legénylakás, az Irma, te édesben Jack Lemmonnal, a Becéző szavakban Jack Nicholsonnal játszott együtt – utóbbi szerepéért Oscar-­díjat is kapott. Shirley MacLaine-t amúgy még ötször jelölték az aranyszobrocskára, de Golden Globe-ból is van neki otthon öt. A filmezést máig nem hagyta abba, felbukkant a Gyilkos a házban című sorozatban, 2022-ben főszerepet játszott egy fekete komédiában Peter Dinklage mellett, és még idén is kamerák elé áll.

Nem csoda, hogy a lábai előtt hevertek a férfiak (Fotó: Getty Images)

Martini az ebédhez

A minap lencsevégre kapták egyik kedvenc malibui kávézójában, az óceán­parti Kristy’s Village Caféban, ahol az ebédjéhez elkortyolgatott egy martinit. Idős kora dacára gyakran látják a városban koktélozni vagy vásárolgatni, az életkedve ugyanis a régi. Alighanem épp ennek köszönheti, hogy máig ilyen jó formában van, no meg persze a munkának. „Kislány koromban balettozni tanultam, és ez megtanított a fegyelemre, hogyha az ember keményen dolgozik, annak mindig megvan a gyümölcse. Arra sosem gondoltam, hogy nyugdíjba menjek, mert meg kell keresnem a pénzt a repülőjegyre, ugyanis imádok utazni” – árulta el néhány éve. Hatvanévesen például felkerekedett, és végigjárta a Szent Jakab-zarándokút 800 kilométerét, útjáról Camino címen aztán könyvet is írt. Ilyen mentalitással – no meg tehetséggel – nem csoda, hogy immár hetven éve töretlenül kitart a karrierje!

A Becéző szavakban Jack Nicholsonnal legendás párost alkottak (Fotó: Profimedia)

Az öcsi is világhírű

A színészet már tiniként beszippantotta, és gimnázium után rögtön a Broadwayn debütált. Első filmjét a legendás rendezővel, Alfred Hitchcockkal forgatta 1955-ben – és azonnal Golden Globe-díjat kapott érte. Frank Sinatrától Dean Martinon és Marcello Mastroiannin át Anthony Hopkinsig számos nagyszerű férfi partnerrel játszott együtt. Akad azonban egy híres-neves színész, akivel soha nem forgatott: ő a ma már 87 éves egykori szívtipró, Warren Beatty, Annette Bening férje – aki nem más, mint az öccse! „A családban Warren volt a szép, mindenki el volt ájulva tőle, én lányként labdába sem rúghattam mellette” – mesélte a színésznő a testvéréről, akivel amúgy nagyon jóban vannak. Egyszer majdnem dolgoztak egy közös filmben: Shirley játszotta volna Bonnie szerepét a később hatalmas kasszasikerré vált Bonnie és Clyde című moziban, amelynek Warren eredetileg csak a producere volt. Ám mivel sehogy sem találták meg a megfelelő színészt a férfi főszerepre, végül maga Beatty játszotta el Clyde-ot – így viszont már szóba sem jöhetett, hogy a testvére legyen a filmbeli szerelme.

Sokan nem is tudják, hogy Warren Beatty a testvére (Fotó: Getty Images)

Alighanem mástól van a gyerek

Ami Shirley magánéletét illeti, csak egyszer ment férjhez, de az a házassága is meglehetősen rendhagyó volt. Az üzletember Steve Parkerrel 1954 és 1982 között voltak házasok, és született egy lányuk, a ma 67 esztendős Sachi. A színésznő azonban nem volt éppen az a hagyományos feleség- és családanya-karakter. „Steve-vel valójában inkább jóbarátok voltunk, és nyugodtan mondhatjuk, hogy nyitott házasságban éltünk, csak az 50-es években ezt a fogalmat még nem ismerték. A férjem főleg Japánban volt, én meg Amerikában, és mindketten tettük, amihez kedvünk volt” – mesélte. A színésznő valószínűnek tartja, hogy egy szem gyereke sem a férjétől, hanem talán egy Paul nevű asztronautától született – ezt a sejtését a lányának is elárulta, amikor az a húszas éveiben járt már. Így aztán Sachi gyerekkora sem volt éppen mindennapi, elsősorban Japánban élt az apjával, hogy a híres mama nyugodtan forgathassa a filmjeit – később erről könyvet is írt Szerencsés én: Életem anyámmal, Shirley MacLaine-nel – és nélküle címen. A lány amúgy maga is színész lett, és két unokával ajándékozta meg a sztárt.

Sachi pont olyan bohém, mint ő (Fotó: Getty Images)

Szeretők a nagyvilágból

Shirley-nek annak idején jó pár filmbeli partnerével viszonya volt, emellett tartós románc fűzte a brit Lord Mountbattenhez, aki Fülöp herceg nagybátyja volt. Úgy tűnik, különösen vonzódott a külföldi politikusokhoz, ugyanis kalandba bocsátkozott az egykori kanadai miniszterelnökkel, Pierre Trudeau-val (a mostani miniszterelnök édesapjával), a később meggyilkolt svéd Olof Palméval, valamint az ausztrál Andrew Peacockkal. Visszaemlékezéseiben arról is őszintén ír: előfordult, hogy egyetlen napon három férfival is ágyba bújt…

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!