Külföldi sztár

Jodie Foster büszkén vállalja a korát: „Nem tudok versenyezni a korábbi önmagammal”

Másodvirágzását éli a nagymamakorba ért színésznő, aki – közel 30 évvel az utolsó Oscar-jelölése után – most ismét versenyben van az aranyszobrocskáért.

Ha van hollywoodi veterán, akkor a 61 éves, kétszeres Oscar-díjas színésznő tényleg az, hiszen kicsi gyerek kora óta otthonosan mozog a forgatások világában. Jodie Foster épp a minap mesélte, hogy mire 12 évesen a Taxisofőr című kultikus filmben megkapta a tiniprostituált szerepét, már több moziban szerepelt, mint filmbeli partnere, Robert De Niro – vagy mint ahány alkotást a rendező Martin Scorsese addig tető alá hozott! A gyerekprostituált szerepéért annak idején megkapta első Oscar-jelölését, és hosszú időre az egyik legnagyobb közönségkedvenc lett – A bárányok hallgatnak, a Kapcsolat, a Pánikszoba, sok emlékezetes alakítás van mögötte.

A Taxisofőrben ismertük meg, A vádlottak című filmért Oscart kapott (Fotók: Profimedia, Getty Images)

Felvállalja a ráncait

Aztán egy időre mintha eltűnt volna a reflektorfényből, és ő maga is azt mondja, hogy a negyvenes-ötvenes éveiben nem nagyon találta a helyét. „Ez az életkor, amikor a filmiparban a legtöbb nő elkezd mindenféle szörnyűséget fecskendezni az arcába, és kétségbeesetten próbál fiatal maradni… Tudtam, én ezt nem akarom, de azt is, hogy nem tudok versenyezni a korábbi önmagammal. Szóval sokat küszködtem. A 60. születésnapom kifejezetten jó érzéssel töltött el, addigra lezajlott bennem az a szemléletváltás, ami kijelölte az új helyemet. Ma már nem én vagyok a főszereplő, a fiatalabbaké a terep. De ez jól van így, hiszen megvolt az én időm is, és sokat tudok segíteni nekik a tapasztalataimmal” – mesélte az amúgy máig igazán fitt színésznő, aki büszkén vállalja a korát, nem próbálja eltüntetni a ráncait, és az ősz haját sem.

 

A Nyadban nyújtott alakításáért jelölték Oscarra – Annette Beninggel (Fotó: Getty Images)

„Bezzeg az én időmben!”

Az utóbbi időben pedig zajos sikerekkel tért vissza. Nyad című filmjéért, amelyben a hosszútáv­úszót alakító Annette Beninggel játszik együtt, most – 29 évvel az utolsó jelölése után – ismét Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában. És nemrég mutatták be a True Detective – A törvény nevében című sikersorozat Alaszkában játszódó új évadát, amelyben ő a főszereplő. Jodie keresetlen őszinteséggel beszélt az öregedés egy másik aspektusáról is: hogy milyen nehezen dolgozik együtt a fiatal kollégákkal. Kapott hideget-meleget, miután elmesélte, mennyire idegesítő számára a Z generáció képviselőivel, vagyis a tizen-huszonévesekkel a közös munka. „Egyszerűen annyira más a munkamoráljuk, csak magukkal törődnek, folyton elkésnek, ha nincs kedvük valamihez, nem csinálják. Az üzeneteik tele vannak hibákkal, és amikor szóltam, hogy használhatnák a helyesírás-ellenőrzőt, azt válaszolták, de hát az korlátozná a szabadságukat” – fejtegette. Egy ifjú kolléga azért kivétel: a The Last of Us című sorozat tinédzser főhősnőjét alakító, 20 éves Bella Ramsey-ért Jodie egyenesen rajong.

Felesége Alexandra Hedison fotós (Fotó: Getty Images)

Felnőttek a gyerekei

Amúgy a fiai is ezt a generációt képviselik: Charlie 25, Kit 22 éves. Mindkét fiút ő szülte, de az apjuk kilétét máig homály fedi. A vállaltan leszbikus Jodie akkor már együtt volt korábbi élettársával, Cydney Bernarddal, akivel végül 2008-ban szakítottak tizenöt együtt töltött év után. Egy fotóssal, Alexandra Hedisonnal él most házasságban, nemsokára lesz az esküvőjük 10. évfordulója. A színésznő elmesélte, hogy a fiai kisebb korukban azt hitték, hogy az anyukájuk építőmunkás. „Nem akartam összezavarni őket azzal, hogy mozikban szerepelek, és hogy megtudják, híres vagyok. Így normális gyerekkoruk volt – mesélte. Persze azért nem egészen. Az apafigura hiánya például okozott gondot, erről így mesélt: – A nagyobbik fiam kamaszként próbált rájönni, milyen is egy igazi férfi. És mivel leginkább a filmekből tájékozódott, kicsit őt is megfertőzte a toxikus maszkulinitás. Azt gondolta, keménykednie kell, és lekezelően bánni a lányokkal. Szerencsére sikerült meggyőznünk, hogy egy valódi ízig-vérig férfi egészen másmilyen.”

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!