Külföldi sztár

Johnny Depp – A rossz nyelvek szerint sok pénz és szaúdi kapcsolatok kellettek a neve tisztára mosásához

A hozzá közelállókat sokkolta, újabban milyen jóban van az elnyomó közel-keleti ország leendő uralkodójával a zűrös életű, öregedő filmsztár.

Úgy látszik, a rocksztáréletet élő holly­woodi színészt nem zavarják olyan apróságok, mint a nők totális elnyomása – hiszen az olajipara által dúsgazdaggá vált országban ez csak egyik példája az emberi jogok semmibevételének. Johnny Deppet egyre gyakrabban látni Szaúd-Arábiában, és meglepően bensőséges viszony fűzi az ottani trón várományosához, Mohamed bin Szalmánhoz. A 60 éves filmsztár sok időt tölt a 38 éves koronaherceg – másfél esztendeje egyben az ország miniszterelnöke – társaságában, és ismerősei azt mondják, bármilyen meghökkentő is, a két férfi között mára szoros barátság alakult ki. Depp többször vendégeskedett a herceg rezidenciáján és a luxusjachtján, amely az egyik legnagyobb a világon. „Kifejezetten közel kerültek egymáshoz, ami sokkolta a Johnny régi barátait… Mindenkit megdöbbent ez a furcsa kapcsolat. De tény, hogy puszipajtások lettek” – mesélte a Vanity Fair magazinnak egy Depphez közeli forrás.

Visszatérés némi hátszéllel

A lap leírja, honnan az ismeretség: nagyrészt szaúdi pénzből készült a filmsztár tavaly bemutatott Jeanne du Barry – A szerető című filmje, amelyben XV. Lajos királyt alakította. Ez a francia történelmi mozi volt Depp nagy visszatérése a filmes világba, miután a feleségverős ügye miatt évekre parkolópályára került Hollywoodban. Ám azt követően, hogy 2022 nyarán megnyerte a nagy port felvert, kínos magánügyi részletekben tobzódó becsületsértési perét a volt felesége, Amber Heard ellen, a világ látványosan megbocsátott neki, és újra keblére ölelte. Azóta Depp egy rendezésen is túl van, és micsoda véletlen, a Budapesten forgatott Modi című filmet ugyanaz a szaúd-arábiai produkciós cég finanszírozta, amelyik a Jeanne du Barryt. Vagyis a sztár visszatérését anyagilag erősen megtámogatta a szaúdi rezsim, dollármilliókat ölve a filmjeibe – de állítólag ennél jóval többet is tettek érte.

Együtt a vörös szőnyegen is, szaúdi produkciós cég finanszírozta a rendezését is (Fotó: Getty Images)

Kamu rajongók serege

Egy vizsgálat kimutatta, hogyan hangolták a közvéleményt a nyilvánosság előtt zajló per közben Depp exfelesége ellen, és hogyan hitették el mindenkivel, hogy a többség a bántalmazással vádolt, köztudottan súlyos függősségekkel küzdő színésznek ad igazat a zűrös ügyben. „Milliós nagyságrendben mentek ki kommentek a Twitteren, amelyek Johnnyt az egekbe magasztalták, miközben Ambert gyalázták és hazudozó aranyásónak titulálták. Csakhogy ezek nem valódi rajongóktól származtak, hanem fizetett trollhadseregtől, amely kimutathatóan a szaúdi kormányhoz volt köthető” – áll egy oknyomozó újságíró cikkében. Annak idején már Heard ügyvédei is gyanították, hogy a színésznő elleni mindent elsöprő online gyűlöletáradat összehangolt támadás eredménye, amelyet úgynevezett internetes botok, azaz szoftverek segítségével generáltak. Úgy tűnik tehát, Deppnek tényleg van miért hálásnak lennie a szaúdiaknak…

A Jeanne du Barry – A szerető című filmben ő volt a Napkirály dédunokája ()Fotó: Profimedia

Tiszteletre méltó reformer?

A színész közben azt mondja, tapasztalata szerint rendkívül izgalmas kulturális forradalom zajlik az arab országban. „Rengeteg fiatal művész van ott tele friss ötletekkel, újító erővel, és virágzik a filmes infrastruktúra. Roppant vendégszeretőek, és szívesen megosztották velem a hagyományaikat, a történeteiket” – mesélte Depp a benyomásairól. A koronaherceget igazi reformernek látja. A jelek szerint az nem zavarja, hogy olyan brutális tettek fűződnek bin Szalmán nevéhez, mint egy külföldre menekült rendszerkritikus újságíró meggyilkoltatása, vagy hogy a herceg egyszer olyan súlyosan bántalmazta a feleségét, Sarát, hogy az asszonynak kórházi kezelésre volt szüksége. Az persze tény, hogy a trónörökös rengeteget költ kultúrára, százmilliárdok mennek sportra, művészetekre, filmre és turizmusra, mivel azt szeretné, ha az országa a szórakoztatás fellegvárává válna. És persze igyekszik minél nevesebb sztárokat megnyerni magának, hogy jó hírét vigyék a világban…

Egyedül neveli a lányát

Amber éve óta Madridban él, az őt sújtó gyűlöletcunami elől oda menekült a béranya segítségével született kislányával. Oonagh most lesz hároméves, és a színésznő egyedül neveli, a róluk készült friss fotók szerint jókedvűen telnek a napjaik. Legutóbb Jason Momoával hozták hírbe.

Kiemelt kép: Getty Images

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!