Hazai sztár

Barta Sylvia öt tippje az egészséges élethez

Sugárzik belőle a vitalitás, az önbizalom, arról nem beszélve, hogy az összes ruha, amit a TV2 stylistja választ számára, hibátlanul áll karcsú alakján. Kíváncsiak voltunk, hogyan él, minek köszönheti életörömét és egészségét.

Feleség, édesanya és dolgozó nő. Barta Sylvia rá­adásul jelenleg is tanul, miközben rendszeresen FitDance-edzéseket tart csoportos fitneszinstruktorként. Számos szerep, amelyekben a TV2 mosolygós műsorvezetője nap mint nap maximálisan teljesít. Vajon hogyan csinálja, hogy egy külső szemlélő számára mégis úgy tűnik, meg sem kottyan neki mindez? „Megtanultam a szüleimtől, hogyan kell aktívan élni az életünket, és azt is, hogy nemcsak a fizikai dolgok fontosak, hanem a lelkiek is. Százhalombattáról Franciska-pusztára, a templomba télen-nyáron gyalog jártunk, ez az egyik olyan esemény, amely a felnőtt életemre a mai napig hatással van. Ahogy az is, hogy az édesapámnak köszönhetően talán nincs is olyan sportág, amelybe gyerekként nem kóstoltam bele, még barlangászni és kajakozni is magával vitt. Ma pedig már sport nélkül el se tudom képzelni az életemet. De akinek mindez nem adatott meg, annak sem kell bánkódnia. Hiszem, hogy soha nem késő elkezdeni, hogy igenis a legtöbben képesek vagyunk rá – hacsak nincs olyan betegségünk –, hogy felálljunk a kanapéról. És ha valaki fizikailag és lelkileg is dolgozik az életén, előbb-utóbb megérkezik a pozitív hatása. Elég csak rövid sétákat tenni, mert a szervezet egy idő után talán már kocogásra vágyik, végül az életünk részévé válik a sport. Arról nem beszélve, hogy a testünk a mozgás hatására szinte megálljt parancsol az egészségtelen ételeknek, nem kívánjuk majd azokat. Ha sokat vagyunk a levegőn, az már eleve magával hozza az egészséges táplálkozás iránti igényt. Ha pedig valaki megdolgozik az egészséges formájáért, akkor a lelke is megváltozik. És amikor már nem a kanapéhuszárok tömegét gyarapítjuk, hanem önmagunkkal kezdünk foglalkozni, könnyedén megtanulható a saját példánkon, hogy számunkra mik azok, amelyek lendületet hoznak a napjainkba” – mesélte a Story Diéta különszámában.

Öt tipp a vitalitásunk megőrzése érdekében

Mozgás

Sylvia napja mindig máshogy kezdődik. Amiko hajnalban kezd a televízióban, már az előző napi vacsoráját és a lefekvés idejét is előrébb hozza, mint amikor aerobikedzésekkel indítja a napját. „Hálás vagyok, hogy dolgozó nőként élhetem az életem, ahhoz azonban alkalmazkodnom kellett, hogy ez azzal jár, nincs állandó időbeosztásom. Elég azonban egy kis önfegyelem és tudatosság, hogy fizikailag és lelkileg is legyen erőm mindenhez. Ezért kezdtem el tizenhárom évvel ezelőtt, amikor a lányaim elég nagyok és önállóak lettek, elvégezni az aerobikedzői szakot. Ez jelentette számomra a kikapcsolódást: heti háromszor tartok FitDance-órát. Jelenleg személyi edzőnek tanulok abból a belső indíttatásból, hogy még jobb legyek, még többet tudjak.”

Étkezés

A ma nagyon divatos időszakos böjtre esküszik. Igaz, a műsorvezető a számára ideális étkezésre húsz évvel ezelőtt talált rá. „Ahogy múlnak az évek, egyre inkább megtanuljuk önmagunk működését. És az én testemnek egyszerűen az tesz jót, ha egy kora esti könnyű vacsora után egészen másnap délig nem eszem. Nem sanyargatom magam, de a mennyiség helyett inkább a minőségre törekszem. Jó étvágyam van, és nem is csak salátán élek, bár az igazsághoz hozzátartozik, húst viszonylag ritkán fogyasztok, olyankor is inkább csirkét, halat grillezve. Az viszont könnyen előfordul, hogy délelőtt tizenegy után én már túl vagyok egy könnyű ebéden.”

Napindító koffein

Hiába próbálta, nem működik kávé nélkül, ám ezt nem a megszokott módon fogyasztja. „Van egy energetizáló keverékem, amelyet az évek alatt magam kísérleteztem ki. A férjem a nem túl guszta ’trutymó’ nevet adta neki, mert egy eszpresszót fél deci borsó- vagy zabtejbe teszek, és felturbózom pici mézzel, kurkumával, chiamaggal, fahéjjal, zabpehellyel, útifűmaghéjjal, lenmagpehellyel, gojibogyóval és egy leheletnyi olívaolajjal.”

Alvás

Úgy véli, semmi nem olyan fontos, mint napi hét-nyolc órát aludni. „Van, hogy hajnalban kelek, de annak megfelelően fekszem le. Én is eljutottam korábban egy olyan pontra, amikor a fáradságtól már gondolkodni sem tudtam, még az alvásról is képes voltam lemondani, hogy a tengernyi kötelezettségeimnek eleget tegyek. Ma már ezt is máshogy gondolom, át kell tudni csoportosítani, hogy mit mikor csinálunk.”

Találjunk hobbit

Egy pillanat alatt felforgatta egy kóbor kandúr cica Sylvia családjának életét. A kis Lipót a szimpla létezésével pár nap alatt az ujja köré csavart mindenkit. „Ha az ember nyitott és befogadó tud maradni, hiszem, hogy az az örök fiatalság titka. Bővült ugyan a család, de Lady kutyánkért továbbra is teljes szívből rajongok, vele a kutyasétáltatást sosem áldozatként élem meg, sőt még a telefonomat is kikapcsolom olyankor, és csak kettőnkre szánom az időt. De így teszek akkor is, amikor a férjemmel kerékpározunk. Idén már télen is nyeregbe pattantunk, és köszönhetően az enyhe időjárásnak, ez lett az új közös hobbink.”

Kiemelt kép: Archív

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!