Hazai sztár

Dr. Krasznai Zsolt plasztikai sebész: „A zsírleszívás nem helyettesíti a fogyókúrát”

A sport és a táplálkozás sokat segíthet esztétikailag az alakunkon, mégis van, amikor szakértő hozzáértése kell a felesleg eltávolításához. De vajon kiknek ajánlott a zsírleszívás, és hová fejlődött a népszerű eljárás?

A sztárok kedvenc plasztikai sebésze, dr. Krasznai Zsolt szakavatott kezei között már számos páciens szabadult meg a nemkívánatos súlytöbblettől – mi több, nemhogy formásabban, hanem látszólag izmosabban is távoztak a műtőasztalról. Hogyan lehetséges mindez?

Nem helyettesíti a fogyókúrát

Szinte nincs olyan terület a testen, ahol ne lehetne elvégezni a már szinte rutineljárásnak számító beavatkozást. Legyen szó karról, hasról, combról, derékról, fenékről, sőt még a térdről és a szeméremdombról is könnyedén eltüntethetők a zsírpárnák. „A zsírleszívás már több mint százéves múltra tekint vissza, ám mind a mai napig az egyetlen sebészeti megoldás a felesleg eltávolítására – magyarázza dr. Krasznai Zsolt, majd hozzáteszi: az eljárás legalább annyira népszerű, mint amennyire megosztja az embereket és bizony az orvosokat is. – Klinikánként változik, hogy ki mikor javasolja a zsírleszívást. Én magam arra esküszöm, hogy a jelentősebb, tizenöt kiló feletti súlyfelesleg eltávolítását nem zsírleszívással kell kiküszöbölni, hanem elsősorban az elhízás hátterét kell feltérképezni, életmódot váltani. Ám ha ez sem segít, és a páciens beavatkozás útján szeretne megszabadulni a súlytöbblettől, akkor azt inkább gyomorszűkítéssel, gyomorgyűrűvel tegye. A zsírleszívásról fontos tudni, hogy az eljárás nem változtatja vékonnyá a túlsúlyos embert, nem eredményez súlycsökkenést, vagyis a fogyókúrát sem helyettesíti. Ellenben remek lehetőség a testkontúr finomításához, korrekciójához, a helyenként lerakódott, nem kívánt zsírfelesleg eltávolításához.”

Számos híresség feküdt már a kése alá (Fotó: Schumy Csaba/fotocentral.hu)

Mindent a szemnek, semmit a kéznek

A szakember azt is elárulta, hogy az eljárás miképp fejlődött az elmúlt évtizedekben. Testünk formálásának ma már szinte csak a képzelet szab határt. „Míg a hagyományos zsírleszívást vákuummal végezik, addig idővel megjelentek az ultrahangos készülékek, majd a vízsugaras technika, a legújabb őrület pedig a háromdimenziós eljárás. Ez esetben előre berajzoljuk a hasizom formáját, és úgy szívjuk le a zsírt, hogy az izom helyén meghagyjuk a felesleget, mintha kockás lenne a páciens hasa. Nyilván ez csak látszat, de nagyon esztétikus, mindaddig meg nem lehetne mondani, hogy nem valódi izom, amíg hozzá nem ér az ember – magyarázza a plasztikai sebész. – Persze különbség van aközött, hogy férfin vagy nőn végezzük a beavatkozást, hiszen máshogy épül fel az izomzat, és természetesen páciensenként is változik az izom kidolgozása. Hiába szeretne valaki kidolgozott kockás hasat, ha alkatilag alkalmatlan annak formázására. Az nem vezet jó eredményhez.”

Fotó: Archív

Viszlát, pufi orca!

De nem csak a testünket változtathatjuk kedvünkre. Az arcunkat is könnyedén formázhatjuk. Míg évszázadokkal ezelőtt a hófehér bőr volt a szépség jelképe, addig később a napbarnított lett a kívánatos. A 20. század közepén a Marilyn Monroe-féle gömbölyű idomok és a kerekded orca hódított, de a kilencvenes években már a csontsovány „heroinsikk” volt a divat. Az aktuális szépségideált ma már szó szerint a plasztikai sebészek kései szabják meg, Chrissy Teigen és Bella Hadid sebésze pedig úgy határozott, hogy végleg búcsút int a pufi orcáknak. Híres pácienseinek köszönhetően ugyanis egyre népszerűbbé vált az úgynevezett bukkális zsírleszívás, amely során a járomcsont és az állkapocs közötti zsírpárnákat távolítják el, így a beesetté váló terület kihangsúlyozza az arc csontozatát. Az arc valóban definiáltabbá válik, azt azonban fontos tudni, hogy ez a visszafordíthatatlan eljárás bizony nem kevés kockázattal jár. Ugyan a plasztikai műtét azonnali eredményei esztétikailag kedvezőek, ám mivel 35 éves kor felett rohamosan csökken az arcon található zsír térfogata, ezért az idő előrehaladtával egyre beesettebbé válik majd az arcunk, a bukkális zsírleszívásnak köszönhetően pedig nemhogy fiatalabbnak és frissebbnek fogunk kinézni, hanem rohamosan felgyorsítjuk az öregedést. Bár manapság nagyon trendinek számít a közösségi médiában a bukkális zsír eltávolítása, a döntés meghozatal előtt mégis érdemes több különböző szakemberrel is konzultálni.

Kiemelt kép: Schumy Csaba/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!