Hazai sztár

Hacser Józsa: A magyar szinkron királynője élete utolsó éveiben csak a macskáira költött

Idős korában magányosan élt a színésznő, pedig fiatal lányként a lábai előtt hevertek a férfiak. Tisztaságmániájával ugyanis sokakat az őrületbe kergetett.

„Sokat jártam moziba, mindig ezeket a furcsa kis figurákat szerettem, az öregasszony-karaktereket. Nem azért mentem színésznőnek, mert olyan szép vagyok, meg minden, hanem mert szerettem hülyéskedni” – foglalta egyszer össze Hacser Józsa a karrierjét. Pedig ki hitte volna egykor, hogy a Hatscher Jozefin Mária néven világra jött kislány a színpadon köt ki, mi több, egyedi hangjával a magyar szinkron királynője lesz?! Folytassa-sorozat, Columbo, Frédi és Béni, Nils Holgerson hörcsöge, Miss Röfi, Kotkoda… – Józsa az összes karakterébe egy külön színt vitt.

Miközben édesanyja nyomdásznő, édesapja ezüstműves volt. A lány apja mellett dolgozott, majd 16 évesen felvételizett a Színművészetire, egy év múlva fel is vették. Később vidéki és fővárosi színházakban egyaránt tapsoltak neki. Olyan filmek őrizték meg sajátos egyéniségét, mint a Tilos a szerelem, az Alfa Rómeó és Júlia, az Égigérő fű vagy a Szomszédok. Fiatal korában rengeteg udvarlója akadt. Miközben mindenki Csehszlovákiába utazott, őt Monte Carlóba vitte a milliomos szerelme. A kétszeres Jászai Mari-díjas színésznő végül Prókai István színművész felesége lett, gyerekük viszont nem született, tíz év után el is váltak. Aztán Siófokra költözött, a magányt választotta. De dolgozott, a kétezres évek elején így nyilatkozott: „Régóta nyugdíjas vagyok, igaz, ehhez képest vagy Sopronban játszom, vagy a Balaton és Pest közt ingázom. Állandóan útközben vagyok, többnyire vonattal vagy a színház buszával, ritkán kocsival. Benzinre kevesebb megy el, beosztom a pénzt.” Csak a macskáira költött, amikor megtalálták a színésznő holttestét 2014-ben, a jobbnál jobb, márkás eledeles dobozok mellett mindössze szaloncukros papírok hevertek. Mintha az utolsó hetekben már csak édességgel boldogította volna magát. Ez sem lenne csoda, hiszen még a barátok se látták évek óta…

Szeretett ajándékozni

Az ötvösművészetet egész életében szerette, ez maradt a hobbija, kevés barátjának mindig saját keze munkáját adta ajándékba.

Kiemelt kép: Meglepetés Archívum/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story őszi különszáma!

Kövess minket az Instagramon is!