Külföldi sztár

Kedvenc nyomozóink a képernyőről – Columbót a rendőrigazolványa buktatta le

Legendás figurákká váltak az egykori krimisorozatok sztárjai. Többségük élete a valóságban is bővelkedett fordulatokban.

Columbo, azaz Peter Falk – Tavaly lett volna 95 éves

A ballonkabátos felügyelőt életre keltő színész 2011 óta halott, de a sorozat évtizedekkel ezelőtt forgatott epizódjaira máig lelkesen kapcsolnak rá a nézők. A nemrég magyarul is megjelent Mindörökké Columbo című könyvből kiderül, hogy bár a keresztnevét a sorozatban soha nem említik, a nyomozót Franknek hívják – ezt egy kellékes árulta el, amikor az egyik részben egy rendőrigazolványra volt szükség, és arra a munkatárs olvashatóan ráírta a nevet. Falk – aki a halála előtti években már súlyos Alzheimer-­kórral küzdött – tavaly ősszel lett volna 95 éves.

Shera 22 évvel volt fiatalabb nála (Fotó: Profimedia)

A sorozatbeli Mrs. Columbóról semmit nem tudunk, Falk valódi felesége, Shera Danese­ azonban 73 évesen is fantasztikusan néz ki, miközben büszkén vállalja ősz haját. Az özvegy hosszú ideig perben állt a színész korábbi házassága alatt örökbe fogadott két lányával, ­Catherine-nel és Jackie-­vel, akik közül az előbbi magán­nyomozó lett…

Miss Marple, azaz Geraldine McEwan – Egyetlen férfit szeretett

Hat évadon át izgulhattak a nézők a kedves nénikének tűnő, ám a legrafináltabb bűnügyeket is csavaros észjárással megoldó idős hölgy gyilkossági ügyein. Agatha Christie saját nagymamájáról mintázta a figurát, akit a nyolc éve 83 esztendős korában elhunyt angol színésznő alakított az Agatha Christie: Marple című sorozatban.

Az egyik Miss Marple-epizódban Timothy Dalton is játszott (Fotó: Profimedia)

Geraldine 50 éven át élt házasságban tanár-iskolaigazgató férjével, akivel 14 éves korában ismerkedett meg, tehát egész életében egyetlen férfit szeretett. Fiuk maga is színész és színdarabíró lett, és született egy lányuk is. A színésznő a sorozat negyedik évada után visszavonult, és Julia McKenzie vette át tőle a szerepet.

Hercule Poirot, azaz David Suchet – Nemsokára aranylakodalmat ünnepel

A belga nyomozó figuráját olyan tökéletesen hozta a brit színész, mintha maga Agatha Christie is így álmodta volna meg. Nem véletlen, hogy a negyed évszázadon át futó sorozat máig népszerű, pedig tíz éve került adásba az utolsó rész Függöny: Poirot­ utolsó esete címen, ebben az idős detektív már tolószékben ült. Suchet annyira eggyé vált a karakterrel, hogy könyvet is írt róla Poirot és én címen. A 76 éves színészt 2020-ban lovaggá ütötték, így megilleti a Sir megszólítás.

Sheilával kereken ötven esztendeje élnek együtt (Fotó: Profimedia)

Feleségével, Sheila­ Ferrisszel egy színházi munka hozta össze ötven éve, 1976 óta házasok. Fiuk a királyi haditengerészet kapitánya volt, a lányuk pedig gyógytornász.

Jessica Fletcher, azaz Angela Lansbury – 90 fölött sem fordított hátat Hollywoodnak

Ősszel 97 évesen halt meg a Gyilkos sorok brit színésznője, aki gyerekként került Amerikába, és már 17 évesen filmekben játszott. Legjobb mellékszereplőként háromszor is jelölték Oscarra. 1984-ben bújt bele először a nyomozóként is zseniális írónő bőrébe, és aztán 12 évadon át játszotta Jessica Fletchert. II. Erzsébet királynő kitüntette a Brit Birodalom Érdemrendjével, így járt neki a Dame megszólítás.

Peter Shaw-tól két gyereke született (Fotó: Profimedia)

A színésznő több mint ötven éven át kitartott második férje, Peter Shaw mellett, akivel két gyereket neveltek fel, ugyanakkor utolsó húsz évében már özvegy volt. Ötszörös dédnagymamaként is tovább filmezett, halálig a színészet volt az élete.

Már ők is ikonok!

A tévés nyomozók ifjabb generációjához tartozik az X-akták két FBI-ügynöke, Scully és Mulder, akiket a ma 54 éves Gillian Anderson és a 62 éves David Duchovny keltett életre. A paranormális jelenségeket vizsgáló páros 1993 és 2002 között hozta lázba a nézőket. Karakterük éppúgy ikonikussá vált, mint a sorozat mottója: „Az igazság odaát van.” A színésznő azóta más szériákban is szerepelt, Duchovny szintén, de utóbbi már inkább az írásra koncentrál.

Kiemelt kép: Profimedia

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story Sztárdiéta különszáma!

A Story tavaszi különszámát keresse az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!