Hazai sztár

Bodrogi Gyula párja, Angéla: „Vadászni is elkísérem néha az én Napsugaramat”

Egyikük itt, másikuk ott teljesít. Bodrogi Gyula a színházban, párja, Angéla a konyhában. A 90 éves Kossuth-díjas művész esténként nézők százait táplálja jeles szerzők gondolataival, ám életének társa egyedül őt várja finom ételeivel.

Angéla remekül főz. A konyha királynője. A nap bármelyik órájában, éjjel-nappal képes a csodára. Tudta ezt róla Törőcsik Mari és Garas Dezső is, dicsérték is számtalanszor… Például a káposztás cvekedlijét. Bodrogi Gyula mindent örömmel és jóízűen fogyaszt, ami otthon várja. Igazi mesterszakács ő is, de már csak vidéki főzőversenyeken veszi kezébe a fakanalat. „Itthon én főzök – magyarázza Angéla. – Ez az én terepem. Gyuszikám, az én drága Napsugaram legfeljebb felvágja a húst. Mindent megtanultam tőle, amit meg akartam tanulni. Én nagyon gyors ember vagyok. Pucolom, aprítom, dobom. Gyuszika meg úgy elvan magának. Tesz-vesz, a bicskáját élesítgeti, öt edény elöl, hat megy vissza a helyére. Én azalatt kigondolom, hogy mit és hogyan, és már teszem is fel. Mire ő kettőt fordul, én már el is mosogattam.” A vadhús az igazi sláger náluk. „Kivétel a nyúl. Ő meg én valahogy nem szimpatizálunk. Gyuszikám nem is hoz soha. Az őzhúst nagyon bírom, meg a disznaját. A vaddisznó színtiszta húsát. A fácánt is, csak az picurka, és nagyon száraz a húsa. Mire kiveszem a levesből, hogy megsüssem valamilyen formában, már csak egy kis gombócka marad belőle. Fűszerezve, töltelékkel, káposztával szeretjük. Vadászni is elkísérem néha az én Napsugaramat. Kukkolok mellette. Keresem a vadat. Az meg hol jön, hol nem jön. Ha meglátom, kiabálok. Ötszáz méterre simán ellátok. Megőrülök az izgalomtól. Imádom a természetet. Nem érdekel, hogy hajnali fél négykor kelünk, csak mehessek! A sötétben sokszor azt sem tudom, hol vagyok, de ahogy jön fel a nap… Nekem az maga a gyönyörűség. A puskától nagyon félek. Azt még itthon sem veszem a kezembe. Már amikor Gyuszi nyúl érte, kiabálok, hogy ’tokban van?’”

Mindketten tudják: az ételnek lelke van (Fotó: Birtron Szabolcs/fotocentral.hu)

Most éppen kocsonya kerül az asztalra. Természetesen ezt is Angéla főzte. Fogy is rendesen. Reggel is, este is. „Megjön az én csillagom a színházból, én itt ülök a kanapén, a vacsora fel van tálalva, de ha azt mondja az én szerelmem, hogy croissant-ra van gusztusa, azonnal ugrok. Nem nézek az órára, már megyek is a konyhába. Akkor indulok aludni, amikor ő már jóízűen falatozik. Csak morzsázzon, nem érdekel. ’Majd holnap feltakarítom’, mondom, de azzal a lendülettel már jövök is vissza a kézi porszívóval.”

Közös kedvencük a sült húsleves, nevezhetjük ezt a ház specialitásának is. Angéla találmánya. „Senki nem érti, mi ez – mondja kacagva. – Sült húsból leves? Nem! Annál sokkal egyszerűbb. Cserépedény kell hozzá. Legalulra mennek a káposztalevelek, arra a felaprított zöldség és a fűszer, utána a feldarabolt csirke, majd ismét sárgarépa, zeller, petrezselyem, paprika, paradicsom, fűszer, a tetejére még egy adag hús. Mindezt felöntöm vízzel úgy, hogy ellepje, és befedem káposztalevéllel. Így megy be aztán a kemencébe. Onnantól kezdve két órán át fő. Hogy miért sült húsleves? Mert a zsír, amit a hús enged, nem tud elpárologni. Megfogja a káposzta. Ott áll meg alatta. Közben a káposzta is ropogósra sül. Megsúgom: én egy korty whiskyt is öntök rá, amitől még finomabb íze lesz. Kérdezi is Gyuszikám: ’Te olyan jól főzöl, miért nem írunk mi szakácskönyvet?’ Megmondom, miért nem. Azért, mert mindent a saját szájízünk szerint csinálok.” Náluk a pörkölt is gyakori, de ha vadból készül, két óra biztosan kell neki. „Rohadt egy vad a vad, de már nem tud kifogni rajtam. Előbb felteszem húsleveslében, elkezdem főzni, az idő alatt megcsinálom a pörköltalapot, és arra teszem aztán a húst. Így hamarabb megpuhul, és nem kozmál le semmi. Cseles vagyok. Kicsit előfőzöm. Velem nem tud kiszúrni sem az őz, sem a disznaja!

Kiemelt kép: Birton Szabolcs/fotocentral.hu

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!