Hazai sztár

Dajka Margit: Alkalmi munkákból élő férje a mindenséget jelentette számára

A Nagyváradon született színésznő szerelem nélkül egyszerűen képtelen volt létezni – megesett, hogy álomvilágot épített maga köré, és reménytelenül rajongott a kiszemeltjéért.

Dajka Margit már nyolcévesen szerelmes volt… Rikkancskodás közben habarodott bele az akkor már befutott költőbe, Ady Endrébe, aki tőle vásárolta az újságot. Végül első férje egy kollégája, Kovács Károly színész lett, 13 évig éltek együtt. A házasságnak az sem ártott, hogy Margit erős vonzalmat táplált Móricz Zsigmond iránt. A Vígszínházban mutatták be Égi madár című darabját, az író pedig minden próbán jelen volt, utána pedig együtt sétáltak, kávéztak, hazakísérték a másikat… A színésznő házasságának végül a szakmai féltékenység vetett véget – Margit sztár lett, férje pedig nem. Kolczonay Ervin filmproducer lett a második férje. Két teljesen eltérő ember frigye volt ez, a négyéves házasság egyetlen hozadéka az volt, hogy férje révén már jelentős szerepeket kapott. Több mint 50 filmben, többek közt a Liliomfiban, a Szinbád­ban, a Macskajátékban, az Égig érő fűben, a Tüskevárban játszott, és persze felejthetetlen volt Bors néniként is.

Lajtos Árpádért bármire képes volt (Fotó: Fortepan/Hunyadi József)

A második világháború alatt Párizsba menekülhetett volna, de itthon maradt – egy újabb férfi, Lajtos Árpád vezérkari tiszt miatt. Lajtos előbb fogságba, majd népbíróság elé került, aminek fegyház lett a vége, emiatt csak 1957-ben kérhetette feleségül Dajkát, aki akkoriban már a harmadik urától, Bakay Lajostól vált el. Furcsa pár voltak ők Lajtossal, az ünnepelt sztár és a megbélyegzett katona, aki protekció révén sínkaparóként dolgozott a földalattinál, majd ablakot pucolt, és csak alkalmi munkákból élhetett. Dajka emiatt egy életen át kritizálta Kádárt, de nem mertek hozzányúlni. Volt, hogy otthagyta a próbát, majd ételhordóban vitte férjének az ebédet, máskor pedig a forgatást, mert ment haza vacsorát főzni. De Lajtossal boldogabb volt, mint bárki mással.

Halála napján a férje megölte magát

A színésznő 1986. május 24-én Lajtos kezei között halt meg. A férfi még aznap este megírta a végrendeletét, amelyben kérte, ne egymás mellé temessék őket, börtönviselt emberként ugyanis nem akarja beszennyezni a legnagyobb színésznő szent emlékét. Lezárta a borítékot, majd főbe lőtte magát.

Kiemelt képek: Archív, Fortepan/Révész György

A STORY LEGFRISSEBB SZÁMÁT KERESSE AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

Megjelent a Story nyári különszáma!

A Story Sztárdiéta különszáma kapható az újságárusoknál!

Kövess minket az Instagramon is!